Η εξέλιξη μέσω της Ελένης Κούρκουλα

Διονύσης Παναγιωτάκης: Ο εξ απορρήτων του Βενιζέλου με το «πράσινο» μαγειρείο

Ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης που συμμετείχε μέσω εταιρείας του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έχει χαρακτηριστεί εξ απορρήτων του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Διονύσης Παναγιωτάκης και η σύζυγός του, ηθοποιός και πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Ελένη Κούρκουλα, διατηρούν στενές επαφές με πρώην πρωθυπουργούς και θεωρούνται ζευγάρι που είχε μεγάλη πολιτική επιρροή.

Ο Διονύσης Παναγιωτάκης, μολονότι επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις του Documento ότι η εταιρεία Global Tree ΑΕ, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, συμμετείχε με περίπου 5 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος», δεν είναι άγνωστο πρόσωπο. Το αντίθετο. Απέκτησε μεγάλη πολιτική ισχύ στο πλευρό του Βαγγέλη Βενιζέλου, γεγονός που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ η σύζυγός του και πρώην υφυπουργός Ελένη Κούρκουλα.

Η σύζυγος του Διονύση Παναγιωτάκη, γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού, πλέον ιδιοκτήτη του Action 24, υπήρξε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη το 2001. Μάλιστα, ο αδερφός της –και κουνιάδος του κ. Παναγιωτάκη– Δημήτρης Κούρκουλας διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών τόσο στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας όσο και στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλωστε, ο Δ. Κούρκουλας δεν ήταν άγνωστος στον Αντώνη Σαμαρά, αφού το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πολιτική Ανοιξη.

Η σύζυγος του Διον. Παναγιωτάκη εμφανίζεται σε δημοσιεύματα της εποχής ως στενή σύμβουλος των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου και Κώστα Σημίτη, αλλά φέρεται να διατηρεί και πολύ στενές φιλικές σχέσεις μαζί τους. Η πολιτική ανέλιξη της ηθοποιού Ελ. Κούρκουλα, που είναι γνωστή και ως «Σελήνη» από τον ομώνυμο ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, ήταν ραγδαία και συμπίπτει χρονικά με την πολιτική ισχύ που αποκτά ο σύζυγός της. Ετσι, μολονότι ο Διον. Παναγιωτάκης αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα την περίοδο 2011-12, κατορθώνει –με τη συμβολή και της συζύγου του;– να μπει σε ένα ισχυρό και κραταιό πολιτικό λόμπι και μάλιστα να χαρακτηρίζεται «πολιτικός παράγοντας».

Ο Διονύσης Παναγιωτάκης ανέπτυξε και ο ίδιος προνομιακές σχέσεις με τους πρώην αρχηγούς. Μάλιστα ο Τύπος της εποχής τον χαρακτηρίζει στενό σύμβουλο και εξ απορρήτων του Βαγγέλη Βενιζέλου. Αλλωστε, ο Διον. Παναγιωτάκης εμφανιζόταν να αναλαμβάνει την «καμπάνια» για την εκλογή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ –ακόμη και σκηνοθετικά, μέσω της παραγωγής τηλεοπτικού σποτ– και τα «φίλια πυρά» στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ διαχειριζόταν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος.

Βενιζέλος, Σαμαράς, Σάλλας και η… Μαρίκα του ΠΑΣΟΚ

Το πόσο στενές επαφές διατηρούσε ο Β. Βενιζέλος με το ζεύγος Κούρκουλα – Παναγιωτάκης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε το σπίτι των τελευταίων στο Κολωνάκι για να παραθέτει δείπνα υψίστης σημασίας και να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα δείπνο τον Μάιο του 2017 στο οποίο πέραν των δύο οικοδεσποτών παρευρέθηκαν ο Αντ. Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς –εν ενεργεία τότε – Μιχάλης Σάλλας. Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Real News» και «Δημοκρατία», ήταν υψίστης σημασίας αφού διήρκεσε τέσσερις ώρες και κρίθηκε ότι έχει «ουρά και μέλλον». Μάλιστα ο «μυστικός δείπνος» θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός διότι «πυροδότησε σενάρια συμπόρευσης ακόμη και νέου πολιτικού φορέα». Κι ενώ ακόμη δεν έχουν προκύψει τα αποτελέσματά του, αφού ο Β. Βενιζέλος παραμένει –αν και με το ένα πόδι εκτός– εντός του ΠΑΣΟΚ, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Μιχ. Σάλλα στο σπίτι του Παναγιωτάκη. Και αυτό γιατί συμπίπτει με την περίοδο που ο Διον. Παναγιωτάκης τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά την πληρωμή των δανείων που έλαβε από αυτή.

Εκτός από θεατρικές πρεμιέρες, ο θεατρικός επιχειρηματίας και τηλεοπτικός παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης με την σύζυγό του Ελένη Κούρκουλα είχαν και αλλού συχνότατες συναντήσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Διέθεταν το σπίτι τους για πολιτικά «μαγειρέματα» όχι μόνον στο ΠΑΣΟΚ με στόχο τον Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, αλλά και στην πολιτικό-επιχειρηματική ζωή με συνδαιτυμόνες τον Αντώνη Σαμαρά και τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.
Εκτός από θεατρικές πρεμιέρες, ο θεατρικός επιχειρηματίας και τηλεοπτικός παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης με την σύζυγό του Ελένη Κούρκουλα είχαν και αλλού συχνότατες συναντήσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Διέθεταν το σπίτι τους για πολιτικά «μαγειρέματα» όχι μόνον στο ΠΑΣΟΚ με στόχο τον Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, αλλά και στην πολιτικό-επιχειρηματική ζωή με συνδαιτυμόνες τον Αντώνη Σαμαρά και τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Βενιζέλος χρησιμοποιούσε το σπίτι του ζεύγους προκειμένου να παραθέσει δείπνο καθώς και για διαβουλεύσεις και πολιτικό μασάζ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα toc.gr, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διοργανώσει ξανά δείπνο στο σπίτι του ζεύγους το 2013, στο οποίο προσκλήθηκαν 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εκεί «ο κ. Βενιζέλος συνοδευόταν από την κόρη του Ελβίνα, ενώ εκτός από τους οικοδεσπότες Ελένη Κούρκουλα και τον σύζυγό της Διονύση Παναγιωτάκη το παρών έδωσαν εκτός των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Δημήτρης Καρύδης και ο γραμματέας της Νεολαίας Παύλος Χρηστίδης». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στο δείπνο ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον του Γ. Παπανδρέου, ενώ «κάθισε και στις τέσσερις ροτόντες που είχαν “στηθεί” στην οικία Κούρκουλα – Παναγιωτάκη και περιέγραφε πώς σηκώθηκε στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ βγάζοντας το σακάκι του για να πάρει τον λόγο σε έντονο ύφος για την ονομασία των Σκοπίων».

Φαίνεται ότι η οικία του ζεύγους Παναγιωτάκη αποτελεί σταθερή επιλογή του Β. Βενιζέλου για τα πολιτικά μαγειρέματα. Χαρακτηριστικά, πάλι για δείπνο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο φιλικό σπίτι του Β. Βενιζέλου, άρθρο στο koutipandoras.gr σχολιάζει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να υποβάλει τους βουλευτές του στην ευεργετική επίδραση μιας πολίτικης κουζίνας (σ.σ. αναφέρεται στην Ελ. Κούρκουλα)… Η κοινοβουλευτική ομάδα είχε ανάγκη να νιώσει οικογενειακή θαλπωρή. Κάπως έτσι η κυρία Κούρκουλα έγινε η Μαρίκα του ΠΑΣΟΚ σε μια εποχή που ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει». Πάντως οι συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον Διον. Παναγιωτάκη και τη σύζυγό του δεν περιορίστηκαν στο σπίτι των τελευταίων, αφού εθεάθησαν αρκετές φορές σε δημόσιο χώρο, όπως πέρσι το καλοκαίρι, όταν παρευρέθηκαν σε εστιατόριο –γνωστό στέκι στελεχών του ΠΑΣΟΚ– στο πάρκο Ελευθερίας. Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newpost.gr η Ελ. Κούρκουλα παρουσιάζεται ως «τακτική συνδαιτυμόνας» του Ευ. Βενιζέλου στο εν λόγω μαγαζί. Οι δύο τους είχαν «εντοπιστεί» επίσης σε γνωστό μαγαζί του Κολωνακίου –παρευρέθηκε και ο Διον. Παναγιωτάκης και ο Δ. Κούρκουλας– σε μια συνάντηση όπου φέρεται να ήταν παρούσες σημαίνουσες προσωπικότητες του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Οι χρυσές συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες προτού εγκαταλείψει ο Βαγγέλης Βενιζέλος τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο εξ απορρήτων σύμβουλός του Διονύσης Παναγιωτάκης, που εργαζόταν για να πάρει ο Ευ. Βενιζέλος τα κλειδιά του κόμματος, συνάπτει δύο χρυσοφόρες συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ, στον οποίο διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Γιάννης Σπανουδάκης. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Hot Doc» (τεύχος 6, 15 Ιουνίου 2012), αφορούσαν τη μετάδοση δευτεροκλασάτων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αντί συνολικού τιμήματος που άγγιζε το 1,2 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Φεβρουάριο του 2012 μεταξύ του ΟΠΑΠ και της εταιρείας των Αφών Παναγιωτάκη Bel Sol AE. Η σύμβαση αφορούσε την απόκτηση «των πλήρων αποκλειστικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης ή αναμετάδοσης των αγώνων της αγωνιστικής περιόδου 2011-14 ξένων πρωταθλημάτων και κυπέλλων». Το κόστος της σύμβασης ανήλθε σε 700.000 ευρώ, το οποίο κρινόταν από «παράγοντες της αγοράς ιδιαίτερα υψηλό αναλογικά με την εμπορική αξία των πρωταθλημάτων». Εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία Bel Sol AΕ είχε αποκλειστικό αντικείμενο τον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2012, όταν και άλλαξε το καταστατικό της και μετατράπηκε σε εταιρεία παραγωγής και παροχής υπηρεσιών πλήρους διαφήμισης. Κι όμως, λίγους μήνες μετά ο ΟΠΑΠ την εμπιστεύεται για μια σύμβαση τόσο μεγάλης αξίας.

Η δεύτερη σύμβαση έγινε μεταξύ του ΟΠΑΠ και της εταιρείας PLD Plus AE, επίσης συμφερόντων Παναγιωτάκη, προκειμένου αυτή να προβάλλει τον ΟΠΑΠ μέσω των δελτίων αθλητικής ζώνης του Action 24 «με προωθητικά τρέιλερ που θα αναφέρονται στη χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς επίσης και διαμέσου στοιχηματικής εκπομπής». Το κόστος της σύμβασης ανήλθε σε 500.000 ευρώ, γεγονός που γεννούσε ερωτήματα ως προς τον λόγο που ο ΟΠΑΠ επέλεξε –και μάλιστα με τόσο υψηλό αντίτιμο– ένα κανάλι μικρής τοπικής εμβέλειας για να προβάλει τη δράση του.

Το πεταμένο 100ευρω

Ο Διον. Παναγιωτάκης είχε έρθει στο προσκήνιο το 2013 λόγω… 100 ευρώ. Την περίοδο εκείνη που έλυνε κι έδενε στη Χαριλάου Τρικούπη η ιστοσελίδα reader.gr δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον περιστατικό –με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koolnews.gr– από την τότε Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία προκάλεσε αίσθηση. Αν ισχύει, είναι ιδιαίτερα ενδεικτική… Ηταν η περίοδος που οι εργαζόμενοι του κινήματος επεξεργάζονταν την ιδέα να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας επειδή παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Διον. Παναγιωτάκης, μαζί με τον επίσης στενό συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου Γιάννη Πέππα, προκειμένου να αποσοβήσουν την κρίση, έστειλαν κάποιους από αυτούς με απόσπαση σε πολιτικά γραφεία. Η ιστοσελίδα μάλιστα αποδίδει στον Διον. Παναγιωτάκη την έκφραση «χάρη στα δικά μου λεφτά ζει το ΠΑΣΟΚ». Τη μέρα λοιπόν της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής –σύμφωνα πάντα με το koolnews.gr– μια εργαζόμενη «ζήτησε να παίρνει έναντι 100 ευρώ τον μήνα και αντιμετώπισε ειρωνικά γέλια. “Γιατί γελάτε; Τα εκατό ευρώ για μένα είναι πολύ σημαντικά. Είναι τα ψώνια του μήνα στο σουπερμάρκετ! Είμαι χωρισμένη με ένα παιδί. Γιατί γελάτε;”» Η απάντηση του Διον. Παναγιωτάκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν: «Εμένα αν μου πέσει στο δρόμο ένα 100ευρω δεν σκύβω καν να το πιάσω». Σε μετέπειτα δηλώσεις του ο Διον. Παναγιωτάκης είπε ότι ο επίμαχος διάλογος ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και ότι ήταν κατασκεύασμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.