Διονύσης Καλαματιανός: «Αξιοπρέπεια στην εργασία, αξιοπρέπεια στη ζωή» (Video)

Διονύσης Καλαματιανός: «Αξιοπρέπεια στην εργασία, αξιοπρέπεια στη ζωή» (Video)

Για την πανελλαδική γενική απεργία με βασικό αίτημα την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι οι ακραίες ανατιμήσεις και η αισχροκέρδεια έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τον ελληνικό λαό.

«Σήμερα σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κινητοποιούνται και συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Διεκδικούν δικαιώματα και αξιοπρέπεια στην εργασία και στην ίδια τη ζωή. Ζητούν το αυτονόητο: να σταματήσει αυτή η καταιγιστική ακρίβεια και αισχροκέρδεια που προκαλεί εφιάλτη στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες.

Τι έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί καθημερινά; Τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, που έχουν καταντήσει να θεωρούνται “είδη πολυτελείας” και τον πληθωρισμό, που συνεχίζει να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

Με τη συνέχιση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στη Γάζα μήνες τώρα, αναμένονται νέες ανατιμήσεις, νέο ράλι αισχροκέρδειας, νέες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Και τι θα λέει ξανά η κυβέρνηση; Ότι είναι μόνο εξωγενείς οι παράγοντες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Δεν μπορείτε όμως να πείσετε τον ελληνικό λαό, ότι δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την ακρίβεια και την εκτεταμένη αισχροκέρδεια. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που δυναστεύουν την καθημερινότητά τους, τις πληρώνουν πιο ακριβά από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.

Είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ, σε αγοραστική δύναμη και αυτό έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα της κυβέρνησής σας. Επίσης, είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ στο κόστος στέγασης. Είμαστε στις χειρότερες θέσεις στο κόστος ενέργειας. Και ταυτόχρονα είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στους έμμεσους φόρους που πληρώνουμε.»

Μάλιστα, υπογράμμισε πως αναμένονται και νέες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Τουλάχιστον σε 100 είδη αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν αυξηθεί οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή η εργασιακή ανασφάλεια επεκτείνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται. Θυμάστε που νομοθετούσατε για την αύξηση των ωρών απασχόλησης, την αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης και των απλήρωτων υπερωριών; Σας τονίζαμε τότε ότι αυτό δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους, γιατί τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν στο τέλος του ωραρίου ή στην υπερωριακή απασχόληση, όταν και υπάρχει πολύ μεγάλη κόπωση. Δυστυχώς, τώρα βλέπετε τι αποτελέσματα έχει η εξουθένωση των εργαζομένων.»

Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
«Όταν δεν είναι κανονικές οι καταστάσεις που επικρατούν στην αγορά, θα πρέπει να παρέμβει το κράτος αποτελεσματικά για να προστατέψει τον πληθυσμό. Χρειάζονται, λοιπόν, πλαφόν στα κέρδη, φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων μεγάλων ομίλων (τραπεζών, παρόχων ενέργειας, διυλιστηρίων). Επίσης, απαιτείται μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), μια πρακτική που ακολουθούν πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα. Και βεβαίως, απαιτείται έλεγχος στην αγορά, με πρόστιμα που να είναι αποτελεσματικά και να τα υπολογίζουν οι παραβάτες.

Εμείς θέλουμε να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί, να λειτουργήσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιδιώκουμε να ενισχυθούν και οι μικρομεσαίοι από το Ταμείο Ανάκαμψης και να υπάρξει επιτέλους μια ρύθμιση χρεών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μόνο χαράτσια τους βάζετε.

Θέλουμε επίσης να ενισχυθούν και οι συνταξιούχοι με πραγματικές αυξήσεις και την 13η-14η σύνταξη που εσείς το 2013 εξαλείψατε. Χρεοκοπήσατε τη χώρα το 2010, κατακρεουργήσατε τις συντάξεις το 2012-2013 και τώρα γίνεστε και τιμητές. Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία των λίγων, των ισχυρών. Δεν ενδιαφέρεστε για την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας.»

Σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, τόνισε πως επί των ημερών της διακυβέρνησης ΝΔ, η πολιτιστική κληρονομιά και ο πολιτισμός βρίσκονται υπό δίωξη.

«Πρόσφατα, μάθαμε από δημοσιεύματα ότι 4 αρχαιότητες αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία γνωστού Οίκου καθώς αποκαλύφθηκε ότι συνδέονταν με καταδικασμένο για αρχαιοκαπηλία. Και το Υπουργείο Πολιτισμού τι έκανε; Αντί να προστατεύσει τις αρχαιότητές μας, ισχυρίστηκε -προκείμενου να διώξει τις ευθύνες από πάνω του- ότι “δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια”.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μετατρέψατε τα 5 μεγάλα κρατικά Μουσεία σε ΝΠΔΔ. Και το κάνατε αυτό χωρίς να έχει διασφαλιστεί ούτε καν η ασφάλειά τους. Το πρόσφατο παράδειγμα του Βυζαντινού Μουσείου στο κέντρο της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό, όταν άγνωστοι δράστες έκλεψαν ανενόχλητοι καλώδια χαλκού από τις εγκαταστάσεις του, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή λογοδοσία.

Λογοδοσία, όμως, δεν έχει υπάρξει ούτε από το διορισμένο ΔΣ στον ΟΔΑΠ, που ακόμα δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη για τα πλαστά εισιτήρια που πλημμύρισαν τον Βράχο της Ακρόπολης το καλοκαίρι του 2023. Και τώρα έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο να δώσετε στον ΟΔΑΠ και νέα όπλα αδιαφάνειας, όπως είναι η αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων στις 60.000 ευρώ και οι αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις υπαλλήλων.

Μετά από όλα αυτά, επανέρχεστε με “νέες ιδέες” για να ολοκληρωθεί το κομματικό ρουσφέτι στο σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Αλήθεια, μήπως την εκλαμβάνετε ως προσωπική σας περιουσία;»

Ειδικότερα για τον ΟΔΑΠ, ανέφερε πως είναι η τρίτη φορά μέσα σε 4 χρόνια που η κυβέρνηση φέρνει ρυθμίσεις δήθεν για τον εκσυγχρονισμό και την αποδοτικότερη λειτουργία του, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας.

«Δυστυχώς για τους πολίτες, αλλά και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και περιουσίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων επί των ημερών σας, όχι μόνο δεν εκσυγχρονίστηκε, αλλά μετατρέπεται ταχύτατα σε όχημα αδιαφάνειας, σε εκκολαπτήριο παρασιτικής επιχειρηματικότητας, σε όργανο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, σε παράθυρο κομματικών διορισμών.»
Επιπλέον, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί μεταξύ άλλων και τον στόχο της προστασίας της ελληνικής μουσικής.

«Αρχικά είχατε σχεδιάσει ένα σχέδιο νόμου για το ελληνικό τραγούδι που προκάλεσε οξεία κριτική από την πλευρά του καλλιτεχνικού κόσμου και αρνητικά σχόλια στα social media.

Τώρα το αλλάξατε για να αμβλύνετε τις αντιδράσεις, ωστόσο έχει διατάξεις που αυτοακυρώνονται και που αναστέλλει η μία την εφαρμογή της άλλης. Έχει διατάξεις που παραπέμπουν πολλά ζητήματα στις καλένδες ή σε άλλες διατάξεις. Τελικά, το νομοθέτημα αυτό καθίσταται ένα νομοσχέδιο διαχείρισης πολιτικού κόστους και άστοχων επιλογών, το οποίο δυστυχώς, δεν έχει καμία αξία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με δεδομένο ότι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν εισάγεται υποχρεωτικότητα στην ποσόστωση, το ζήτημα που τίθεται είναι το εξής: εάν το κίνητρο είναι η αύξηση του διαφημιστικού χρόνου, σήμερα που επιτρέπονται 12 λεπτά διαφημίσεις την ώρα, με την αύξηση, ο χρόνος διαφήμισης θα ανέλθει στα 16 λεπτά την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα ελληνόφωνου τραγουδιού θα είναι γεμάτο διαφημίσεις, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για τον ίδιο τον ακροατή. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξουν άλλα κίνητρα, ώστε να ενισχυθεί το ελληνικό τραγούδι στο ραδιόφωνο, χωρίς να γεμίσουν οι συχνότητες διαφημίσεις και τελικά να απομακρυνθεί ο ακροατής από τις ελληνικές ραδιοφωνικές συχνότητες προς τις διαδικτυακές λίστες μεγάλων πολυεθνικών. Ενδεικτικά, θα ήταν θετικό να μεταδίδεται υποχρεωτικά και ένα σημαντικό ποσοστό ελληνικών μουσικών έργων νέων δημιουργών.»

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την αφαίρεση του αρχαιολογικού έργου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπογράμμισε πως αποτελούν τη χαριστική βολή στην προστασία των μνημείων μας.

«Στην ουσία, τα αφήνετε στο έλεος των εργολάβων.»

Για τον αποκλεισμό των αρχαιολόγων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζήτησε το νομοσχέδιο, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν αντέχει την κριτική και τον αντίλογο. Σχετικά με το πόρισμα της ΕΑΔ που αφορά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, επισήμανε πως το ότι παραπέμφθηκε στην εισαγγελία, δεν σημαίνει ότι βρέθηκε κάτι μεμπτό, αλλά πως αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Θα περιμέναμε, όμως, κυρία Υπουργέ, την ίδια ζέση που δείχνετε για ελέγχους στους αρχαιολόγους, να τη βλέπαμε και προς άλλους Φορείς που εποπτεύετε και διαχειρίζονται εκατ. ευρώ.»

Συμπερασματικά, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως και αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πελατειακής μικροπολιτικής.

«Επιχειρείτε να αλλάξετε τα κριτήρια μοριοδότησης των υποψηφίων που θα θελήσουν να συμμετέχουν στην προκήρυξη που αναμένεται για τον διορισμό μόνιμων Αρχαιοφυλάκων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πολιτική σας για την πολιτιστική κληρονομιά θα μείνει πραγματικά στην ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγή. Το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα ακραίας νεοφιλελεύθερης και πελατειακής αντίληψης για τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων μας.

Εμείς, στο ερώτημα “πολιτισμός ή βαρβαρότητα”, επιλέγουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter