Διονύσης Καλαματιανός: Η προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι προάσπιση του Συντάγματος

Διονύσης Καλαματιανός: Η προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι προάσπιση του Συντάγματος

«Η κυβέρνηση προχωρά σε μια προδήλως αντισυνταγματική, αχρείαστη για την κοινωνία και αντίθετη με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, οπισθοδρομική αντιμεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας» αναφέρει σε δήλωση του ο Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνει: «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική, διότι με μια απλή ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, μπορεί να αντιληφθεί κανείς αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο: το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι η ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ΝΠΔΔ. Και παρακάτω, σε επόμενο εδάφιο ορίζει ότι απαγορεύεται η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες.

Είναι αχρείαστη, διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα καταβάλλονται δίδακτρα. Αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι ισχυρά, χρηματοδοτημένα, στελεχωμένα δημόσια πανεπιστήμια με επαρκές προσωπικό, με πόρους, με έρευνα, με φοιτητική μέριμνα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να υπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε βάρος της περιφέρειας, καθώς θα πληγούν πρωτίστως τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Η προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι προάσπιση του Συντάγματος, της ισότιμης πρόσβασης στην παιδεία, της ανεξάρτητης έρευνας και διδασκαλίας, της κοινωνικής κινητικότητας, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής, πνευματικής, οικονομικής ανάπτυξης.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ακαδημαϊκής, φοιτητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, θα αγωνιστούμε για μια σύγχρονη και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ακριβώς την ορίζει το Σύνταγμά μας, εξωστρεφής και με ίσες ευκαιρίες, προς όλες και όλους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter