Διόρισαν διοικητή του ΠΑΓΝΗ καθηγητή με εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη!

Διόρισαν διοικητή του ΠΑΓΝΗ καθηγητή με εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη!

Κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιοι –και αποτυχημένοι- πολιτευτές με τη δεξιά παράταξη, απόστρατοι αξιωματικοί, μετεωρολόγος, πρώην προπονητής, ακόμη κι ένας 80χρονος ορίστηκαν από τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας να αποτελέσουν τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές του ΕΣΥ. 

Το γεγονός πως η κυβέρνηση παρά την αριστεία που ευαγγελίζεται, επέλεξε να στελεχώσει τόσο νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υγείας, με πρόσωπα που βάσει του βιογραφικού τους δεν φαίνεται πως πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις, δεν προκαλεί εντύπωση, αφού έχει βεβαρυμένο ιστορικό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι στους νέους διοικητές του ΕΣΥ συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του Γιώργου Χαλκιαδάκη, ο οποίος ορίστηκε νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ο διορισμός όμως του καθηγητή Γιώργου Χαλκιαδάκη ως διοικητή του ΠΑΓΝΗ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κι αυτό γιατί ο νέος διοικητής έχει…. βεβαρυμένο δικαστικό παρελθόν. Συγκεκριμένα ο κ. Χαλκιαδάκης, -όπως αναφέρει και σε σημερινή του ανάρτηση στο Facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης-, έχει δύο καταδίκες, στη μια εκ των οποίων ο κ. Χαλκιαδάκης αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό, ενώ στη δεύτερη έχει καταδικαστεί πρωτόδικα: η μια αφορά έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω αναβολών και η δεύτερη σοβαρό ιατρικό λάθος. Όλα αυτά βέβαια φαίνεται πως αποτελούν πταίσματα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, που αγνοώντας το περιβόητο επιτελικό κράτος, αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Χαλκιαδάκη –και μάλιστα για ιατρικούς λόγους-, προχώρησαν στον διορισμό του.

Καταδίκη που οδήγησε σε πλήθος αποκαλύψεων για «κυκλώματα και άβατα» στο ΠΑΓΝΗ

Η πρώτη υπόθεση που αφορά έκθεση σε κίνδυνο ασθενών, των οποίων τα χειρουργεία αναβλήθηκαν αναίτια και οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χαλκιαδάκη στις 11 Απριλίου 2013 από το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε 16 μήνες φυλάκισης κατά συγχώνευση, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Σε εκείνο το δικαστήριο μάλιστα είχαν καταθέσει εναντίον του κ. Χαλκιαδάκη και συνάδελφοί του. Οι ασθενείς ήταν ο νεαρός τότε αστυνομικός Λευτέρης Πετρίδης και δύο ακόμη γυναίκες οι οποίες έφεραν νεοπλάσματα στους πνεύμονες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει την επίμαχη περίοδο η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», παρότι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί «ακόμη και σε προνάρκωση, περίμεναν μάτια να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός δεν ήθελε να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων, αρνούμενος να παραχωρήσει χειρουργικό τραπέζι στους εξειδικευμένους θωρακοχειρουργούς του νοσοκομείου».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή που «οδήγησε σε πλήθος αποκαλύψεων για κυκλώματα, άβατα και μετατροπή σε ιδιωτικά τσιφλίκια, κυρίως από κάποιους πανεπιστημιακούς γιατρούς τμημάτων και κλινικών του ΠΑΓΝΗ». Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν «σε βροχή ΕΔΕ, σωρείας μηνυτήριων αναφορών και αυτεπάγγελτων εισαγγελικών ερευνών. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου συνιστά την τέταρτη ουσιαστικά καταδίκη πανεπιστημιακού γιατρού, διευρύνοντας πλέον τον κύκλο όσων γιατρών τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Αδιαφόρησε για τη ζωή και την υγεία των ασθενών»

Ο κατηγορούμενος τότε Γιώργος Χαλκιαδάκης στην απολογία του είχε αρνηθεί ότι φέρει ευθύνη για την αναβολή των συγκεκριμένων χειρουργείων, «επικαλούμενος ελλιπή ενημέρωση από τους θεράποντες ιατρούς, μιλώντας για ιδιότυπο αντάρτικο σε βάρος του, που του αμφισβητούσε το διευθυντικό δικαίωμα, που ήταν αποκλειστική ευθύνη ενός πανεπιστημιακού γιατρού πρώτης βαθμίδας».

Νωρίτερα βέβαια είχαν καταθέσει στο δικαστήριο οι χειρουργοί Ανδρέας Μονιάκης και Γιάννης Δροσίτης που παρακολουθούσαν τους συγκεκριμένους ασθενείς, επισημαίνοντας ότι «ο κατηγορούμενος γιατρός αφενός επέμενε να κάνει επεμβάσεις γενικής χειρουργικής όσο και θώρακος, κατά παράβαση της ρητής πρόνοιας του νόμου. Αφετέρου πως ματαίωνε τα χειρουργεία των ασθενών τους, με στόχο να τους εκθέσει επειδή είχαν επισημάνει τον παράνομο χαρακτήρα των χειρισμών του, αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των ασθενών που ταλαιπωρήθηκαν από τις επιπτώσεις της διαταραχής». Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε καταθέσει και ο τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπου και ανέφερε ότι «οι παρενέργειες που προκαλεί η διαιώνιση της εικόνας που επικρατεί μέχρι σήμερα στο χώρο των πανεπιστημιακών κλινικών θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Αθώωση στο Εφετείο

Η Στις 23 Ιουνίου 2015 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, εκδίκασε την υπόθεση που αφορούσε τη δίωξη του κ. Χαλκιαδάκη για παράβαση καθήκοντος και έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή, κηρύσσοντας αθώο τον κατηγορούμενο και για τις δύο κατηγορίες κρίνοντας πως δεν υπήρξε δόλος από την πλευρά του για τις επίμαχες αναβολές των χειρουργείων. Απόφαση, που σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής προήλθε λόγω αλλαγής της στάσης των μαρτύρων κατηγορίας.

Πρωτόδικη καταδίκη λόγω λάθους στο χειρουργείο

Η δεύτερη υπόθεση που οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χαλκιαδάκη -πριν από περίπου έξι μήνες-, σε φυλάκιση 24 μηνών, αφορούσε βαριά σωματική βλάβη ενός 30χρονου ασθενή τον οποίο ο κ. Χαλκιαδάκης χειρούργησε πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιώργος Χαλκιαδάκης κατά τη διάρκεια της εγχείρησης του ασθενή για αφαίρεση κύστης, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, έκοψε κατά λάθος «την ανώνυμη φλέβα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή του ασθενούς και στη συνέχεια να παρουσιάσει σοβαρά κινητικά προβλήματα». Ο ασθενής, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών νοσηλεύθηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα ώστε να κατορθώσει να περπατήσει, έστω και με μεγάλη δυσκολία.

Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στο Εφετείο, κι ενώ ο ασθενής έχει προσφύγει και σε αστικό δικαστήριο ζητώντας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αποζημίωση 1.3 εκατομμυρίου ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε από το αστικό δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο και αναμένεται η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια ο Δημοσιοϋπαλληλικός Πειθαρχικός Κώδικας έχει γίνει αυστηρότερος σε ότι αφορά το πλαίσιο του μέτρου απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά σε ότι αφορά τους επίορκους και τους καταδικασθέντες, όπως είναι η περίπτωση του κ. Χαλκιαδάκη. Και παρότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραγνώρισε αυτό το γεγονός, μην περιμένοντας να τελεσιδικήσει η υπόθεση του κ. Χαλκιαδάκη υπάρχει ακόμη ένα αξιοσημείωτο στοιχείο στον διορισμό του ως διοικητή του ΠΑΓΝΗ: σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος ασθενής κερδίσει την υπόθεση στο αστικό δικαστήριο η αποζημίωση που θα επιδικαστεί θα βαρύνει τον γιατρό. Άρα, ο νέος διοικητής του νοσοκομείου, θα ζητήσει τα χρήματα από τον εαυτό του. Μάλιστα, το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί ΕΔΕ, σημαίνει ότι η νέα διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να ελέγξει τον εαυτό της. Αριστεία.

Σε σημερινή του τοποθέτηση ο πρώην αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης έγραψε:

«ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Πανεπιστημιακός με δυο καταδίκες (μια για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω αναβολών σε χειρουργεία προφανώς γιατι δεν είχαν τακτοποιηθεί…. και μια για σοβαρό Ιατρικο λάθος)

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΥΡΙΕ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ ;;;;

Υγ1 Μην αποδεχτείς τη θέση αν εχεις στοιχειώδη συναίσθηση των πραγμάτων

Υγ2 για το λάθος δε θα πω κουβέντα γιατι μπορεί να τύχει σε ολους μας .Ομως αναρωτιέμαι πως θα σε ΕΙΧΑΝ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΤΑ ΜΜΕ αν σε είχα διορίσει εγω…Θυμήθηκα την ξαδέρφη μου που κατακρεούργησαν τα ΜΜΕ(πανελλαδικά και τοπικά) ,όχι για το λάθος (που δεν εχει αποδειχτεί ) αλλα επειδή ήταν ξαδέρφη μου….»

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2440786672831466&set=a.1386435318266612&type=3&theater

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter