Διπλή φυγομαχία Μητσοτάκη

Διπλή φυγομαχία Μητσοτάκη

Με διαρροές από το μέτωπο ΝΔ – ΚΙΝΑΛ έκλεισε ο κύκλος της πραγματικής σκευωρίας Novartis. Κατά την ψηφοφορία για την άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ αδικήματα βρέθηκαν τρεις άκυρες ψήφοι. 

Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί στην ψηφοφορία συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής αλλά και σε αυτή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό.

Η έκρυθμη κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και το προγενέστερο στραπάτσο στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης οδήγησαν για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό στην πεπατημένη της βολικής φυγομαχίας με πρόφαση τη διάκριση των εξουσιών και την κυβερνητική αποχή από τα αμιγώς κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση στα κατάστιχα της Iστορίας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη που παραπέμπει εν κρυπτώ πρώην υπουργό σε Ειδικό Δικαστήριο.

«Να έρθει εδώ, δεν μπορεί να κρύβεται!»

Διόλου τυχαίο ότι η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στην ελληνοτουρκική κρίση και στο έλλειμμα ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας, των πολιτικών αρχηγών και της κοινωνίας με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού. «Να έρθει εδώ, δεν μπορεί να κρύβεται!» είπε από το βήμα της ολομέλειας για τον πολιτικό του αντίπαλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορεί να είναι άδεια αυτά τα [σ.σ.: υπουργικά] έδρανα σήμερα. Να έρθει εδώ, να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Αφού αρνείται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ αλλά έχει αποφασίσει να στήσει κάλπη για τους πολιτικούς του αντιπάλους σήμερα, να έρθει εδώ, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και την κρίσιμη στιγμή να ενημερώσει με υπευθυνότητα την εθνική αντιπροσωπεία. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Λίγα λεπτά αφότου ο Αλ. Τσίπρας κατήλθε του βήματος το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντήσει έναν προς έναν τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.

Στα σημαντικά της ομιλίας του τέως πρωθυπουργού συγκαταλέγονται η πλήρης στήριξη που παρείχε στη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Ολγα Γεροβασίλη αλλά και η ανακολουθία λόγων και έργων της πλειοψηφίας με φόντο τον τουρκικό αναθεωρητισμό σε συνδυασμό με την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα βρέθηκε η φράση του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Ωρωπό περί εθνικής ενότητας. «Ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν ενάμιση μήνα τώρα έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη –αυτός είναι και όχι ο κ. Σαμαράς– αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων; Ποια ενότητα επικαλείται όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο με τις κασέτες των παράνομων παρακολουθήσεων, με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας, με τις παρακολουθήσεις από πρακτόρικους μηχανισμούς των πολιτικών σας αντιπάλων και με τους φακέλους που χτίζατε τόσα χρόνια και τους κρατάγατε στα συρτάρια σας για να τους αναδείξετε σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν θα αισθάνεστε πολιτική αδυναμία, για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με ύπουλα και υποχθόνια μέσα κάτω από τη ζώνη;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτικές πηγές της πλειοψηφίας, μιλώντας στο Dοcumento, έκριναν ως «λάθος τακτική» τη «μονοδιάστατη τοποθέτηση» του Αλ. Τσίπρα, καθώς αυτή επέφερε τον «αποσυντονισμό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», γεγονός που –κατά τις πηγές– αποτυπώθηκε στα άδεια έδρανα που υπήρχαν για σημαντικό διάστημα της συζήτησης στην ολομέλεια.

Απειλές από Σαμαρά, Γεωργιάδη και Λοβέρδο

Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή βρισκόταν από νωρίς στα ύψη λόγω της λογομαχίας ανάμεσα σε Κωνσταντινόπουλο και Μάρκου αλλά και της άσεμνης χειρονομίας του τελευταίου που οδήγησε στην αποβολή του, οι τοποθετήσεις των Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο δυναμίτισαν έτι περαιτέρω το κλίμα. Και οι τρεις προχώρησαν σε απειλητικές διαβεβαιώσεις για την τιμωρία των «σκευωρών», η οποία θα φτάσει «μέχρι τέλους».

Λόγω του ειδικού βάρους που έχει ο πρώην πρωθυπουργός έναντι του διωκόμενου Λοβέρδου και του ερευνώμενου Γεωργιάδη, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι διά της «τεθλασμένης» απέφυγε και πάλι να αναφερθεί στην παρέμβασή του το 2013 για τη λήξη της μακροχρόνιας αντιδικίας Μιωνή – Φιλιππάκη και χωρίς να υπάρχει διπλωματική αφορμή. Ως προς την ομιλία του Δ. Παπαγγελόπουλου, αυτή συμπυκνώνεται στην εξής φράση που αφορούσε την προανακριτική επιτροπή: «Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο, σαν δικαστήριο ούτε καν με Ελληνες δωσίλογους δικαστές αλλά απευθείας με ναζιστές αξιωματικούς!».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Κατά τις πληροφορίες του Documento από ανώτατη πηγή του Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να διεξαχθεί η δημόσια κλήρωση για τη συγκρότηση του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς, εξετάζοντας ολιστικά την υπόθεση και κρίνοντας τις ενστάσεις ακυρότητας που έχει καταθέσει ο ερευνώμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής στέλνει αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να λάβει τη λίστα των αρεοπαγιτών και των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με σκοπό τα ονόματα αυτά να μπουν στην κληρωτίδα. 

Η κλήρωση γίνεται ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, με το δικαστικό συμβούλιο να αποτελείται από δύο μέλη του ΣτΕ και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ ένας αρεοπαγίτης-μέλος του δικαστικού συμβουλίου ορίζεται ανακριτής, ο οποίος –σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ– αναμένεται να πιάσει δουλειά πάραυτα. Κατά το άρθρο 86 του συντάγματος η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος που θα ορίσει αν ο ερευνώμενος θα οδηγηθεί στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter