Διπλή ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για το ΚΥΤ Σάμου

Διπλή ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για το ΚΥΤ Σάμου

Σε δύο διαφορετικές υποθέσεις για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών στο νησί της Σάμου καταδικάστηκε η Ελλάδα μέσα σε μόλις ένα μήνα. Οι υποθέσεις αφορούν τις περιπτώσεις δύο γυναικών που διέμειναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να καταδικάζει εις διπλούν το ελληνικό κράτος για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Μάλιστα, η μία περίπτωση αφορά έγκυο γυναίκα που κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να μείνει στην ίδια σκηνή με άτομο που ασθενούσε από φυματίωση.

Οι αποφάσεις εκθέτουν διεθνώς τη χώρα για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες ζωής που επιφυλάσσει διαχρονικά σε όσους καταφτάνουν με σκοπό να καταθέσουν αίτημα για χορήγηση ασύλου.

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και με διαβήτη κύησης

Στην πρώτη περίπτωση, η Μ.Ι., η γυναίκα που προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της Ελλάδας, ήταν έγκυος όταν διέμενε στο ΚΥΤ της Σάμου, γεγονός που ενίσχυε την υποχρέωση της χώρας να της εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Κατά την άφιξή της ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη (επτά μηνών) και έπασχε, μεταξύ άλλων, από διαβήτη κύησης, αλλά αναγκάστηκε να ζει σε κοινή σκηνή έξω από το ΚΥΤ, όπου δεν είχε πρόσβαση σε εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, ένα από τα άτομα με τα οποία μοιραζόταν τη σκηνή είχε μολυνθεί από φυματίωση.

Οσον αφορά την πρόσβασή της στην υγειονομική περίθαλψη, δεν την είχε παρακολουθήσει η μαία της ιατρικής μονάδας και δεν της είχε παρασχεθεί η απαιτούμενη προγεννητική περίθαλψη. Υποστήριξε επίσης ότι είχε ανάγκη από ένα περιβάλλον υποδοχής που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της ως εγκύου όπως επαρκής στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής και διατροφή κατάλληλη για τον διαβήτη κύησης.

Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο ΚΥΤ Σάμου υπέβαλαν την προσφεύγουσα σε μεταχείριση που παραβίαζε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (ορίζει τα περί απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) και επιδίκασε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ για έξοδα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά μια Κούρδισσα του δόγματος Γεζίντι, την Ντ.Σ., που επίσης διέμεινε στο ΚΥΤ της Σάμου το 2018 και σε δεύτερη φάση το 2019. Η Ντ.Σ. έκανε λόγο για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βίωσε, τονίζοντας ότι ήταν μια ανύπαντρη γυναίκα που ζούσε στον υπερπλήρη καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου.

Οπως κατήγγειλε, αναγκάστηκε και στις δύο διαμονές της στο ΚΥΤ να μείνει σε σκηνή, εκθέτοντας τον εαυτό της σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Ο δικηγόρος της ζήτησε από τις αρχές του στρατοπέδου να της παρασχεθούν στέγη αλλά και ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματία, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Η Ντ.Σ. ζούσε στο Σινγκάλ, μια πόλη στο βόρειο Ιράκ, γνωστή για τα εγκλήματα του ISIS κατά των Γεζίντι. Οι γονείς της βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας και ζουν στη Γερμανία.

Η απόφαση του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την παραμονή της στο ΚΥΤ Σάμου ήταν καταπέλτης. Το δικαστήριο παρατήρησε πως οι αρχές του προσφυγικού καταυλισμού τοποθέτησαν δύο φορές την προσφεύγουσα, μια νεαρή γυναίκα που ήταν ασυνόδευτη κατά τον επίδικο χρόνο, σε μια σκηνή όπου στερήθηκε κάθε ιδιωτικότητα και ασφάλεια, κρίνοντας ότι δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς υλικές συνθήκες για την προσφεύγουσα.

Και σε αυτή την περίπτωση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 της σύμβασης και καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει ως αποζημίωση στην Ντ.Σ. το ποσό των 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Διαβάστε επίσης: Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 135 πρόσφυγες και μετανάστες

Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 135 πρόσφυγες και μετανάστες

Λέσβος: Φωτιά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ – Κάηκαν κοντέινερ (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter