Όλγκα Τοκάρτσουκ – Πέτερ Χάντκε: Τα Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και το 2019

Όλγκα Τοκάρτσουκ – Πέτερ Χάντκε: Τα Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και το 2019

Η Πολωνή συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Ο αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Είναι η πρώτη φορά στα 118 χρόνια της διοργάνωσης που απονέμονται ταυτοχρόνως βραβεία δυο ετών. Πέρσι, αναβλήθηκε η απονομή του βραβείου, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου που συγκλόνισε την Σουηδική Ακαδημία. Ειδικότερα, 18 γυναίκες κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση τον Γάλλο φωτογράφο Ζαν-Κλωντ Αρνώ, 73 ετών, σύζυγο της Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία εκτός από ποιήτρια ήταν και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο 77χρονος Αυστριακός Χάντκε είναι από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς της γενιάς του με μεγάλο κομμάτι του έργου του να αφορά την Ελλάδα. Έχει μεταφράσει στα γερμανικά τραγωδίες και των τριών μεγάλων δραματουργών της κλασικής αρχαιότητας και η εργογραφία του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα βιβλία «Η Αγωνία Του Τερματοφύλακα Πριν Από Το Πέναλτι», «Η Μεγάλη Πτώση» και «Ακόμη Μια Φορά Για Τον Θουκυδίδη». Το 1973 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπύχνερ και έξι χρόνια μετά το Βραβείο Κάφκα.

Η 57χρονη Τοκάρτσουκ είναι η πιο πολυμεταφρασμένη Πολωνή συγγραφέας και πέρυσι βραβεύθηκε με το Μαν Μπούκερ. Έχει πολλές φορές στοχοποιηθεί για την οικολογική και αντιεθνικιστική της δράση από ακροδεξιούς κύκλους. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της «Το Αρχέγονο Κι Άλλοι Καιροί».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter