«Διπλό παιχνίδι» παίζει η ένοπλη πολιτοφυλακή που μπλόκαρε το πετρέλαιο της Λιβύης - Τι συμφώνησε πρόσφατα με Χάφταρ

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης κήρυξε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" αφού οι εξαγωγές του πετρελαίου από τα λιμάνια της ανατολικής πλευράς της χώρας μπλοκαρίστηκαν από δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλιφά Χάφταρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Η μονάδα προστασίας πετρελαίου (η Petroleum Facilities Guard, μια πολιτοφυλακή που ελέγχει τα μεγάλα τερματικά εξαγωγών στην ανατολική Λιβύη) έχει διαμηνύσει στις τοπικές θυγατρικές της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), οι οποίες τις εκμεταλλεύονται, να σταματήσουν όλες τις εργασίες, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η κίνηση αυτή καθιστά αδύνατη την εξαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη, προειδοποίησε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα οδηγήσει σε απώλειες στην παραγωγή αργού πετρελαίου που ανέρχονται σε 800.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς και σε ημερήσιες οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται σε περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια.

Η πολιτοφυλακή PFG των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο των τερματικών σταθμών εξαγωγής πετρελαίου το 2013, έχει επανειλημμένα αλλάξει πλευρά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης και όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT, πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε τόσο με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χάφταρ όσο και με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποπειραθεί να προβεί και αυτοτελώς σε πώλησης πετρελαίου!. 

Τον Ιούλιο του 2019, η πολιτοφυλακή που ελέγχει τους σταθμούς πετρελαίου της χώρας σύναψε νέα συμμαχία με το LNA του Χάφταρ, το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει την τελευταία αυτή εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.