Διπλωματική κόντρα Γαλλίας – Ιταλίας για 234 αιτούντες άσυλο

Διπλωματική κόντρα Γαλλίας – Ιταλίας για 234 αιτούντες άσυλο

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αρνήθηκε την παροχή ασφαλούς λιμένα στο έδαφός της σε πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που κουβαλούσε εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, διασωθέντες στα ανοιχτά της Μεσογείου, οι τελικά μεταφέρθηκαν στην Τουλόν το πρωί της Παρασκευής μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες στη θάλασσα. Η κίνηση αυτή της Ρώμης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης.

Κατ’ εξαίρεση διάσωση

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, συμφώνησε στην παροχή ασφαλούς λιμένα στο πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ SOS Méditerranée, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κίνηση γίνεται κατ’ εξαίρεση, αφού στο παρελθόν – σε παρόμοιες περιπτώσεις- δεν είχε επιτρέψει σε πλοίο να πιάσει λιμάνι. Παράλληλα, προειδοποίησε τη Ρώμη ότι θα πληρώσει για τη μη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο που επιβάλλει την παροχή ασύλου. Μάλιστα, το Παρίσι έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για ακατανόητη και απάνθρωπη απόφαση σχετικά με την άρνηση της διάσωσης των αιτούντων άσυλο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νταρμανέν επικαλέστηκε ανωτέρα βία για τη διάσωση των ανθρώπων καθώς αρκετοί από αυτούς ήταν «ένα βήμα πριν από το θάνατο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ερωτηθείς για το σχόλιο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ότι η Γαλλία ήταν «δραματικά» ήπια με τη μετανάστευση, επιτρέποντας στο σκάφος να πιάσει λιμάνι στην Τουλόν, ο Νταρμανέν είπε: «Τι θέλει η Μαρίν Λεπέν; Να αφήσουμε παιδιά να πεθάνουν σε εκείνο το πλοίο λίγα μέτρα από τα λιμάνια μας;».

Το χρονικό 

Το πρωί της Παρασκευής, οι 234 επιβάτες του σκάφους, μεταξύ των οποίων 57 παιδιά, έφτασαν στο λιμάνι της Τουλόν, μετά από επιδείνωση των συνθηκών στο πλοίο. Τέσσερις επιβάτες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας είχαν προηγουμένως μεταφερθεί με ελικόπτερο την Πέμπτη σε γαλλικό νοσοκομείο.

Οι επιβάτες του σκάφους αναμένεται να λάβουν ιατρική βοήθεια σε διοικητικό κέντρο στο λιμάνι της Τουλόν. Όσοι δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εννέα από τις οποίες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας και της Πορτογαλίας – προσφέρθηκαν να δεχτούν συνολικά τα δύο τρίτα των επιβατών σε ένδειξη αλληλεγγύης. Όσοι αποφασιστεί από την Γαλλία ότι δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου θα επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, δήλωσε ο Νταρμανέν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter