Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας για τους βομβαρδισμούς της Γάζας

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας για τους βομβαρδισμούς της Γάζας
Πέντρο Σάντσεθ (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη και είπε ότι θα επιπλήξει τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ισπανίας στο Τελ Αβίβ  μετά από μια δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού που θέωρησε ανάρμοστη. Ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι έχει «ειλικρινείς αμφιβολίες» εάν το Ισραήλ συμμορφωνόταν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή του στο Γάζα.

Οι δηλώσεις του Σάντσεθ ήρθαν μια εβδομάδα αφότου προκάλεσε διπλωματική διαμάχη χρησιμοποιώντας μια επίσκεψη στο Ισραήλ για να το παροτρύνει να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η απάντησή της στη θηριωδία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούσε «να υποδηλώνει το θάνατο αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών».

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας, TVE, το πρωί της Πέμπτης, ο Σάντσες επανέλαβε την καταδίκη του για τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά είπε ότι «οι φιλικές χώρες πρέπει πραγματικά να μπορούν να πουν η μία στην άλλη πράγματα».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι αυτό που έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ είναι απολύτως φρικτό και αποτρόπαιο», είπε, προσθέτοντας ότι είχε παρακολουθήσει 20 λεπτά «πολύ σκληρού» πλάνα των επιθέσεων κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Δείξαμε τη δημόσια δέσμευσή μας ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά αμέσως και χωρίς κανέναν απολύτως όρο», είπε ο Σάντσεθ.

«Αλλά πρέπει να πούμε στο Ισραήλ, με την ίδια πεποίθηση, ότι οι ενέργειές του πρέπει να βασίζονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων –ιδιαίτερα αγοριών και κοριτσιών– που σκοτώνονται, έχω ειλικρινείς αμφιβολίες ότι συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter