Διπλωματικό μποϋκοτάζ των ΗΠΑ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Διπλωματικό μποϋκοτάζ των ΗΠΑ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλει διπλωματικές αποστολές στην Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα. Αυτό δεν θα επηρεάσει την παρουσία των αμερικανών αθλητών στους αγώνες.

Η Κίνα διαπράττει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέστησε στη συνέχεια σαφές ότι το διπλωματικό προσωπικό θα είναι παρόν στο Πεκίνο «για να καθησυχάσει τους αθλητές, τους προπονητές και τους ανθρώπους που σχετίζονται με την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ ότι είναι ασφαλείς». Αυτό είναι «ένα διαφορετικό θέμα από την επίσημη διπλωματική αποστολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι σέβεται την ανακοίνωση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Αγώνων. «Η παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και διπλωματών είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση για κάθε κυβέρνηση που σέβεται πλήρως την πολιτική ουδετερότητα της ΔΟΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στη Λωζάνη.

Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση από πλευράς Κίνας ήταν από τον εκπρόσωπο Τύπου της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον που έγραψε στο Twitter ότι η απουσία των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει καθόλου τους αγώνες. Η αγγλόφωνη εθνικιστική προπαγανδιστική κινεζική εφημερίδα Global Times πήρε τη σκυτάλη γράφοντας, επίσης στο Twitter, ένα καυστικό σχόλιο: «Για να είμαστε ειλικρινείς, οι Κινέζοι είναι ανακουφισμένοι από αυτά τα νέα, γιατί όσο λιγότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έρχονται, τόσο λιγότεροι ιοί εισάγονται».

Οι συντηρητικοί πολιτικοί των ΗΠΑ χαιρέτησαν την απόφαση του Λευκού Οίκου. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε σε πλήρες μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ερευνητές, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλοι μουσουλμάνοι κρατούνται σε εκατοντάδες στρατόπεδα κράτησης στη Σίντζιανγκ. Σύμφωνα με ακτιβιστές, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και σε ορισμένες περιπτώσεις υφίστανται κακοποίηση. Ουιγούροι στην εξορία κατηγορούν επίσης το Πεκίνο για δολοφονίες, απαγωγές, βασανιστήρια και αναγκαστική στείρωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter