Παρατείνεται το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη: Χαμηλά ο πήχης για τις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας

Παρατείνεται το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη: Χαμηλά ο πήχης για τις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας

Μία σκληρή αναμέτρηση σε διπλωματικό επίπεδο διεξάγεται στο «γήπεδο» της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία σε ρόλο διαμεσολαβητή, οι ΗΠΑ παρακολουθούν -όχι εξ αποστάσεως- και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία να συνομιλούν απευθείας σήμερα (όπως διαρρέει η κυβέρνηση Ερντογάν) όχι σε κορυφαίο επίπεδο…

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων από την άνοιξη του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία Τούρκων μεσολαβητών, επεσήμαναν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Μια άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα, από τις 10:45, μεταξύ Ουκρανών, Τούρκων και Αμερικανών στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Μόσχα και Κίεβο κάθονται τρία χρόνια μετά στο ίδιο τραπέζι, αλλά έχουν προλάβει να δυναμιτίσουν εκατέρωθεν το κλίμα, για μία συνάντηση που ξεκίνησε ως πρόσκληση για συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο, καταλήγοντας σε μία «διερευνητική» επαφή διπλωματικών σωμάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προσδοκίες για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη είναι μηδαμινές: διαπίστωση στην οποία συμφωνούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι διαμεσολαβητές.

Ο σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι θα είναι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ της ουκρανικής.

Το χρονικό του «αλαλούμ»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την Παρασκευή να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Τουρκία. Κάτι το οποίο δεν συνέβη. Ο Ζελένσκι είχε προσκαλέσει τον Πούτιν, αλλά το Κρεμλίνο φρόντισε να ενημερώσει έπειτα από λίγες ώρες ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στέλνει «αναπληρωματικά στηρίγματα» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, επικρίνοντας την ομάδα της Μόσχας ως «χαμηλού επιπέδου».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One ότι είναι απίθανο να σημειωθεί πρόοδος αν δεν συναντηθούν ο ίδιος και ο Πούτιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συμφώνησε με τον Τραμπ: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι σημαντικό εδώ μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Πούτιν να συζητήσουν άμεσα για αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης

«Η Δημοσιογραφία στο Απόσπασμα»: Ως την Ευρωβουλή οι πρακτικές Μητσοτάκη κατά Documento και Βαξεβάνη

Συντριβή ουκρανικού F16 – Σώος ο πιλότος

Υπό έρευνα πρώην διευθυντής του FBI – Η ανάρτηση που θεωρήθηκε απειλή για τον Τραμπ

Μεξικό: Έρευνα για τη δολοφονία της 23χρονης influencer live στο TikTok – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Κωνσταντινούπολη: Τριμερείς συναντήσεις για το ουκρανικό – Οι χαμηλές προσδοκίες μετά το διπλωματικό φιάσκο

Documento Newsletter