Διπλωματικά παιχνίδια στον λιβυκό εμφύλιο

Διπλωματικά παιχνίδια στον λιβυκό εμφύλιο

Ενα βήμα πριν από την επίσημη αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό του Αλ Σαράτζ βρίσκεται η Τουρκία

«Η ώρα μηδέν έχει φτάσει» για τη Λιβύη, όπως διακήρυξε ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ, διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, προτού εισβάλει στην Τρίπολη. Η πρωτεύουσα αποτελεί το τελευταίο οχυρό που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράτζ.

Η Τουρκία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επίσημη αποστολή στρατευμάτων στη χώρα στο πλευρό του Αλ Σαράτζ, ενώ η Λιβύη –οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι– βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα που απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Τουρκικά drones, Ρώσοι μισθοφόροι, μουσουλμάνοι εξτρεμιστές, κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προερχόμενα από τα Εμιράτα και ρωσικά άρματα μάχης προερχόμενα από την Αίγυπτο αντιμάχονται στη Λιβύη, στο πλαίσιο ενός πολέμου που ξεκίνησε ως εμφύλιος το 2011 και εξελίσσεται σε παιχνίδι ισορροπιών.

Σκληρό πόκερ

Το επίσημο αίτημα της Λιβύης προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική βοήθεια από αέρα, ξηρά και θάλασσα και η άμεση αντίδραση από τη Μόσχα, τις ΗΠΑ, το Κάιρο και την Τύνιδα, που καταδικάζουν οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, φανερώνουν ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για ακήρυχτο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων καθώς οι διπλωματικές κινήσεις θυμίζουν σκληρή παρτίδα πόκερ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ, που κατέχουν ήδη τις σημαντικότερες πετρελαιοφόρες περιοχές, δίνουν την τελική μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης με τις ευλογίες κυρίως της Ρωσίας –μέσω επίλεκτων μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ – και από το Σουδάν, των περισσότερων δυτικών κυβερνήσεων, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μετά και την πρόσφατη συνθήκη που σύναψε η χώρα με την Τουρκία ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα, ο Χαφτάρ φαίνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Η Τρίπολη και οι δυνάμεις του Αλ Σαράτζ ωστόσο εξακολουθούν να αντιστέκονται, κυρίως χάρη στην αρωγή της Τουρκίας του Ερντογάν. Η ανάγκη του «σουλτάνου» να επεκτείνει το μακρύ του χέρι έως το Λιβυκό πέλαγος, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, τον μετατρέπει σε βασικό παίκτη. Παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η Τουρκία παρέχει ήδη όπλα, πολεμικά αεροσκάφη αλλά και μισθοφόρους από την παραστρατιωτική οργάνωση Σαντάτ. Η επείγουσα ανάγκη του Ερντογάν για μετρητά λόγω της βαθιάς νομισματικής κρίσης που βιώνει η χώρα του κάνει επιτακτική την ανάγκη να διεκδικήσει μερίδιο στο πετρέλαιο της Λιβύης μέσω της διεύρυνσης του εμφύλιου πολέμου, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε στη Συρία.

Συγκρούσεις και δυστυχία

Η πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο συνεχών μαχών που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων ή προσέλκυσης επενδυτών. Ο ήχος των ένοπλων συγκρούσεων και οι στήλες καπνού έχουν γίνει πια καθημερινότητα.

Στην πλατεία Μαρτύρων, την πρώην Πράσινη Πλατεία του Μουαμάρ αλ Καντάφι που αποτελεί την καρδιά της Τρίπολης και όπου μέχρι πέρυσι γιόρταζαν την εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011 που οδήγησε στην πτώση του Λίβυου δικτάτορα, συγκεντρώνονται πια για να κηδέψουν τους νεκρούς από τον εμφύλιο πόλεμο. Από τον περασμένο Απρίλιο τα θύματα στα πεδία των μαχών είναι πάνω από 2.000, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ενώ περίπου 150.000 εκτοπίστηκαν από τις κατοικίες τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter