Διπλωματική «γκάφα» του πρίγκιπα Ουίλιαμ – Αποκάλεσε «χώρα» τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Διπλωματική «γκάφα» του πρίγκιπα Ουίλιαμ – Αποκάλεσε «χώρα» τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Αν και η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή επρόκειτο να είναι “απολιτική”, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, δεν απέφυγε τη διπλωματική γκάφα, αφού χαρακτήρισε τα Παλαιστινιακά Εδάφη “χώρα”, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα.

Αφού συναντήθηκε την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο δούκας του Κέμπριτζ και δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνέχισε σήμερα την περιοδεία του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στις πρώτες δηλώσεις του όμως προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ χρησιμοποίησε διαφορετική φρασεολογία από εκείνη που συνήθως χρησιμοποιούν οι Δυτικοί διπλωμάτες, που γνωρίζουν την περιπλοκότητα του μεσανατολικού ζητήματος. “Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε, είμαι πολύ ευτυχής για την τόσο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί στους τομείς της εκπαίδευσης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων”, είπε, μιλώντας χωρίς να συμβουλεύεται σημειώσεις.

Οι διπλωμάτες γενικώς αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις “χώρα” ή “κράτος” όταν αναφέρονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε στην Παλαιστίνη καθεστώς παρατηρητή-μη μέλους.

Μέχρι στιγμής ούτε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ούτε ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα έχουν σχολιάσει την “γκάφα”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter