Διπλωματική σύγκρουση Γαλλίας – Καράκας για τον Γουαϊδό

Διπλωματική σύγκρουση Γαλλίας – Καράκας για τον Γουαϊδό

Νέα διπλωματική ένταση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Γαλλίας και Καράκας, καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζει ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γουαϊδό, έχει ζητήσει άσυλο στη γαλλική πρεσβεία για να αποφύγει τη δικαιοσύνη. 

Ωστόσο, το Παρίσι από την πλευρά του διαψεύδει κατηγορηματικά την καταγγελία του Νικολά Μαδούρο.

«Ο Χουάν Γκουαϊδό δεν βρίσκεται στην κατοικία της Γαλλίας στο Καράκας. Το έχουμε επιβεβαιώσει πολλές φορές στις αρχές της Βενεζουέλας», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές φον ντερ Μιλ.

Ο ΥΠΕΞ του Καράκας δήλωσε χθες πως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης βρισκόταν μαζί με άλλον έναν διαφωνούντα, τον Λεοπόλδο Λόπες, στην κατοικία του Γάλλου πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ και τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο είχε υπαινιχθεί πως ο Γκουαϊδό «κρύβεται σε μία πρεσβεία».

«Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει σήμερα να συγκλίνουν προς την αναζήτηση μίας πολιτικής λύσης στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας», δήλωσε η Γαλλίδα εκπρόσωπος.

«Μόνον η δημοκρατική οδός και οι ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές θα επιτρέψουν να λυθεί βιώσιμα και να τεθεί οριστικό τέλος στα δεινά του λαού της Βενεζουέλας], πρόσθεσε.

Η Γαλλία και η Ισπανία, όπως και περίπου 50 άλλες χώρες στον κόσμο, έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο έναντι του Μαδούρο, καθώς θεωρούν πως αυτός εξελέγη πρόεδρος κατόπιν εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν από πολλές αντικανονικότητες.

Τον Μάιο προκλήθηκε σημαντική διπλωματική ένταση μεταξύ Παρισιού και Καράκας αναφορικά με την συμπεριφορά απέναντι στον Γάλλο πρεσβευτή Ρομέν Νανταλ . Από τις 2 Μαΐου, αστυνομικοί φρουρούν μονίμως την οδό όπου βρίσκεται η πρεσβευτική κατοικία, στην οποία έχει κοπεί το νερό και το ηλεκτρικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter