Διπρόσωπος Μητσοτάκης: Οπλα στην Ουκρανία και προστασία σε εφοπλιστές που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Διπρόσωπος Μητσοτάκης: Οπλα στην Ουκρανία και προστασία σε εφοπλιστές που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Ελλάδα έχει παραδώσει τεράστιες ποσότητες όπλων στην Ουκρανία και είναι πρώτη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μάλιστα πέρυσι στις 22 Σεπτέμβριου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Bloomberg είχε δηλώσει «έχουμε πόλεμο με τη Ρωσία».

Τον τελευταίο χρόνο οι Ελληνες εφοπλιστές αύξησαν κατακόρυφα τις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία. Σε συζητήσεις στην ΕΕ για κυρώσεις εναντίον τους ο Κ. Μητσοτάκης τούς υπερασπίστηκε. Αυτό το «διπλό ταμπλό» στο οποίο προσπαθεί να παίξει ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στο Κίεβο. Αιτία η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών (ορισμένοι εκ των οποίων είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση) που έχει βάλει η Ουκρανία επειδή μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Στο θέμα εστιάζει την προσοχή της η έγκυρη συνδρομητική έκδοση, Intelligence Online, η οποία τονίζει ότι «διπλωμάτες και στις δύο πλευρές (σ.σ. Ελλάδα και Ουκρανία) διασταυρώνουν τα ξίφη τους -διακριτικά- στον απόηχο της συνάντησης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 21 Αυγούστου».

Ουδέποτε το μέγαρο Μαξίμου ανέφερε αν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι συζήτησαν το θέμα των εφοπλιστών. Θα ήταν περίεργο αν δεν έγινε, καθώς υπάρχουν τέσσερις ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» της Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας, NACP. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η NACP είναι μεν του Κιέβου αλλά ελέγχεται από τους Αμερικανούς.

Στην αμερικανική εφημερίδα, The Wall Street Journal (WSJ), σε δημοσίευμα με τίτλο «It’s a bad boy», γινόταν αναφορά στους Γιώργο Οικονόμου, στις οικογένειες των Ανδρέα Μαρτίνου και τον αδελφό του (παραιτηθέντος διοικητή Αγίου Όρους, λόγω Ρωσίας, όπως εικάζεται), καθώς και στον Γιώργο Προκοπίου (πήρε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), για την κατάταξή τους στην ουκρανική «μαύρη λίστα». Οπως είχε γράψει τότε το militaire.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε «ναι» σε νέες κυρώσεις με τον όρο να εξαιρεθούν οι Ελληνες εφοπλιστές.

Τώρα το Intelligence Online επανέρχεται και σημειώνει ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν να κάνουν με τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις ελληνικές εταιρείες, Delta Tankers, Dynacom Tankers Management, Minerva Marine, TMS Tankers και Thenamaris Ships Management, οι οποίες -προς μεγάλη απογοήτευση της Αθήνας- μπήκαν για άλλη μια φορά στη μαύρη λίστα της Ουκρανίας, και ειδικότερα της Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της, NACP». Πρόκειται για εταιρείες των εφοπλιστών, Δημήτρη Διαμαντίδη, των δύο της οικογένειας Μαρτίνων, του Προκοπίου και του Οικονόμου.

Αναφέρει ακόμα ότι «εντατικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος μεταξύ ουκρανικής και ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα του Olexandr Novikov και της Agia Zagrebelska, διευθυντή και υποδιευθύντριας αντίστοιχα της NACP, και της Μελίνας Τραυλού, προέδρου της πανίσχυρης Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ιωάννη Βράιλα, μονίμου εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ερώτημα είναι ποιος από την κυβέρνηση έδωσε εντολή στο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών να διαπραγματεύεται με τους Ουκρανούς, μαζί με την πρόεδρο των Ελλήνων εφοπλιστών. Όπως φαίνεται από τη δημοσίευμα, οι «διαπραγματεύσεις» βρίσκονταν σε εξέλιξη ήδη πριν από τις διπλές ελληνικές εκλογές του 2023.

Επιπλέον, αναφέρει το Intelligence Online, «τον Ιούνιο, η NACP ανέφερε στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, και στην διπλωματική σύμβουλό του, Olexandra Vassilenko, ότι οι πέντε (σ.σ. ελληνικές) εταιρείες θα βγουν από μαύρη λίστα του, εφόσον τεθεί σε ισχύ το 11ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, υπό τον όρο ότι οι εταιρείες θα καταδικάσουν δημόσια τη ρωσική εισβολή λίγο αργότερα».

Τότε, λοιπόν, φαίνεται ότι οι συνεννοήσεις είχαν αποτέλεσμα, και κατά το Intelligence Online, οι ελληνικές εταιρείες εξαιρέθηκαν από τη «μαύρη λίστα». Ωστόσο, «στις 21 Ιουλίου, το NACP έγραψε στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι εταιρείες είχαν μπει ξανά στη μαύρη λίστα γιατί δεν είχαν πάρει θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή. Αυτή η τροπή των γεγονότων αναβίωσε αμέσως τις εντάσεις, σε σημείο που η NACP ανησυχεί ότι η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως συνέβη τον Ιούνιο».

Πιθανολογείται ότι συνεχίζονται οι «συνομιλίες» και το συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους.

Το Intelligence Online γράφει ακόμη ότι «βασιζόμενη στο ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θέλουν να δυσφημίζονται η NACP συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις απευθείας μαζί τους. Στο πλευρό της έχει Ουκρανούς ειδικούς στις δημόσιες σχέσεις, και πληροφορίες από ανοικτές πηγές για τις ελληνικές εταιρείες και τις διασυνδέσεις τους, όπως την ομάδα Don’t Fund Russian Army, και την PR Army, που διοχετεύουν τα μηνύματα που θέλει να στείλει η ουκρανική κυβέρνηση και στηρίζεται από εταιρείες συμβούλων».

Πηγή: antitheto.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter