Διστακτική η Γαλλία για άρση της καραντίνας – «Υπό προϋποθέσεις» λέει ο Εντουάρ Φιλίπ

Διστακτική η Γαλλία για άρση της καραντίνας – «Υπό προϋποθέσεις» λέει ο Εντουάρ Φιλίπ

Η Γαλλία δεν θα άρει τα μέτρα καραντίνας εκτός και αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειωθεί κάτω των 3.000 σε ημερήσια βάση, είπε την Τρίτη ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.

«Η άρση της καραντίνας την 11η Μαΐου εξαρτάται από τη μείωση των νέων κρουσμάτων κάτω των 3.000 την ημέρα… Εάν τα στοιχεία δεν είναι καλά, η καραντίνα δεν θα αρθεί την 11η Μαΐου» τόνισε ο Φιλίπ, παρουσιάζοντας το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας, που είχαν επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων έπεσε κάτω των 3.000 την 15η Απριλίου. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων την ημέρα ήταν κατά μέσο όρο 2.162.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο Εντούαρ Φιλίπ, θα στείλει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που προβλέπει την παράταση έως την 23η Ιουλίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει, με την έκδοση διατάγματος, την ελευθερία των μετακινήσεων, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις συναθροίσεις.

Με μάσκα οι μαθητές λυκείου

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιστρέψουν στο σχολείο τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων κατά του νέου κορονοϊού, θα πρέπει να φοράνε μάσκες, είπε σήμερα ο Φιλίπ.

Μιλώντας στη γαλλική εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγησε ότι από τους μαθητές του δημοτικού δεν θα απαιτείται να φοράνε μάσκες.

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ξανανοίγουν από την 11η Μαΐου, σε εθελοντική βάση. Από τη 18η Μαΐου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την επιδημία.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, εντούτοις, ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μονάχα εάν δεν υπάρχουν περισσότεροι από 15 μαθητές στην τάξη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την 11η Μαΐου και την έναρξη της περιόδου σταδιακής άρσης της καραντίνας, οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ανθρώπων εντός των κτιρίων και έξω θα συνεχίσουν να απαγορεύονται, ενώ οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πολίτες τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται καμία εκδήλωση με τη συμμετοχή άνω των 5.000 ανθρώπων πριν από τον Σεπτέμβριο.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικού εμπορίου μπορούν να ξανανοίξουν από την 11η Μαΐου, όμως οι καταστηματάρχες θα έχουν το δικαίωμα να επιμείνουν οι καταναλωτές να φορούν μάσκες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, όπως και οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες εκδηλώσεων και τα μεγάλα μουσεία.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο Φιλίπ ανέφερε πως όπου είναι δυνατό οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι πέραν της 11ης Μαΐου.

Επιπλέον, τα δρομολόγια του μετρό του Παρισιού θα αυξηθούν για να επιτραπεί στους πολίτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μετρό και τα λεωφορεία.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία για τη σεζόν 2019-2020 και άλλες επαγγελματικές αθλητικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να ξεκινήσουν εκ νέου πριν από τον Σεπτέμβριο, έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας.

«Η σεζόν 2019-2020 των επαγγελματικών αθλημάτων, ειδικά εκείνη του ποδοσφαίρου, δεν θα μπορέσει να ξαναξεκινήσει».

367 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο – 1.520 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε σήμερα κατά 367, φτάνοντας συνολικά τους 23.660, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 130.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σήμερα, οι αρχές ανέφεραν 1.520 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον στα 129.859.

Πτωτικά κινείται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, στους 27.484, από 28.055 την Δευτέρα. Επίσης, εξακολουθεί να μειώνεται, για δεύτερη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πέφτοντας σήμερα στους 4.387, από 4.608 χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter