Δίωρες στάσεις εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Αθήνας

Φωτογραφία αρχείου.

Σε δίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Αθήνας, ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών από τη Δευτέρα 10 του μηνός και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 σε ακροατήρια και γραφεία ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι αποστέλλουν μάλιστα επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, στην οποία περιγράφουν αναλυτικά τα κενά που υπάρχουν στην Αθήνα με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο δουλειάς.

Η επιστολή κοινοποιείται στον πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της Αθήνας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

«Αξιότιμε, κ. Υπουργέ,

Εξαντλήθηκε κάθε όριο αντοχών αλλά και υπομονής, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (της σημερινής αλλά και της προηγούμενης) για προσλήψεις και κάλυψη του μεγάλου αριθμού κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αθήνας.

Οι υπηρετούντες Δικαστικοί υπάλληλοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο φόρτο εργασίας (η δικαστηριακή ύλη στην Αθήνα ξεπερνά το 50% πανελλαδικά).

Παραθέτουμε τα κενά των μεγαλύτερων Υπηρεσιών και ενδεικτικά στοιχεία από το αντικείμενο εργασίας τους:

Εφετείο Αθηνών: Οργανικές θέσεις 247 – Κενές 72.

Βρίσκονται σε εξέλιξη 30 μεγάλες δίκες και ο μέσος όρος των Ποινικών Συνεδριάσεων, ανά μήνα, είναι 350. Οι Γραμματείς του Ποινικού Τμήματος ανεβαίνουν στην έδρα μέχρι και 17 ημέρες τον μήνα.

Πρωτοδικείο Αθηνών: Οργανικές θέσεις 775 – Κενές 313.

Το 2019 κατατέθηκαν 106.212 δικόγραφα, εκδόθηκαν 255.463 Πιστοποιητικά και έγιναν 4.900 Ποινικές και 3.949 Πολιτικές συνεδριάσεις

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Οργανικές θέσεις 547 – Κενές 153.

Το 2019 κατατέθηκαν 154.700 μηνύσεις και επιδόθηκαν 187.600 Κλήσεις. Η σύνταξη των Κατηγορητηρίων και των Κλήσεων στα αρμόδια Τμήματα βρίσκονται στα όρια της παραγραφής. Στα Εισαγγελικά Γραφεία ένας Δικαστικός Υπάλληλος αντιστοιχεί σε έξι Εισαγγελείς.

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Οργανικές 193 – Κενές 57.

Ενδεικτικά στατιστικά εργασιών του Ειρηνοδικείου Αθηνών: Το 2019 κατατέθηκαν 51.750 δικόγραφα, εκδόθηκαν 89.790 Πιστοποιητικά και πραγματοποιήθηκαν 4.200 Συνεδριάσεις.

Θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους ότι δεν πάει άλλο με αυτά τα δεδομένα και ότι το υπάρχον προσωπικό δεν έχει πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο εργασίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα λύσεις στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της Γραμματείας των Δικαστικών Υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό ο Δ. Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την πραγματοποίηση δίωρων διακοπών διαμαρτυρίας, όλων των εργασιών της Γραμματείας (Ακροατήρια και Γραφεία) στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια της Αθήνας, καθημερινά 09.00 ως 11.00 από 10-2-2020 μέχρι και 14-2-2020.

Ζητούμε:

Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Την μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και των Ποινικών Δικαστηρίων.

Την ταχεία και πλήρη μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών. Την διασύνδεση μεταξύ τους αλλά και με άλλους δημόσιους φορείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Την ψηφιοποίηση των Αρχείων για την εξοικονόμηση χώρων αλλά και για την άμεση πρόσβαση σε Αποφάσεις παρελθόντων ετών.

Την συντήρηση των κτιρίων, ιδιαίτερα στην Σχολή Ευελπίδων και την εξεύρεση χώρων για ακροατήρια και γραφεία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν να διακόπτονται οι δίκες σε μακρινές ημερομηνίες λόγω έλλειψης αιθουσών ακροατηρίων αλλά και να συνωστίζεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε γραφεία λίγων τετραγωνικών μέτρων, δίπλα σε στοίβες δικογραφιών.

Την εξασφάλιση του απαραίτητου κονδυλίου για την κάλυψη των υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων και την έγκαιρη έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Καλούμε τις Δικαστικές Ενώσεις και τους Δικηγορικούς Συλλόγους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις μας. Είναι κοινός μας στόχος η εύρυθμη λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών, η ταχύτερη και αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης.

Θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Δικαστικών Υπαλλήλων

Την Δευτέρα 10-2-2020, ώρα 09.30, στην κεντρική είσοδο της Ευελπίδων και

Την Τετάρτη 12-2-2020, ώρα 09.30, στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών

Στην συνέχεια το Δ. Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.