Σε βαθμό κακουργήματος

Διώξεις από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για απιστία στον τομέα της Υγείας την περίοδο 2008-2013

Νέες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για έργα και ημέρες που αφορούν υπευθύνους στον τομέα της Υγείας, την περίοδο 2008-2013 και προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό δημόσιο άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα οι διώξεις αφορούν σε τρία στελέχη του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥΑΕ) μέτοχοι του οποίου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαιώση.

Πρόκειται για Κέντρο που χρηματοδοτείται από το Κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές .

Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη τα τρία αυτά στελέχη ενώ ήταν αρμόδια να εισπράττουν οφειλές από τους ιδιώτες (οι οποίοι ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα τα οποία εισήγαγαν) δεν το έπραξαν για περίπου 100 ιδιώτες , την περίοδο 2008-2013 .

Οι οφειλές αυτές έχουν πλέον παραγραφεί , γεγονός που σημαίνει ότι η ζημία του δημοσίου είναι οριστική αφού δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του Kέντρου το 2017.

Παράλληλα το Κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς, πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ, για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.

Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ , και παραμένει άγνωστο με ποιές προϋποθέσεις και όρους δόθηκε. Όπως προκύπτει μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ αλλά και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.