Ανακοινώσεις δίχως ίχνος αυτοκριτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακοινώσεις δίχως ίχνος αυτοκριτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δίχως ίχνος αυτοκριτικής, μένοντας στη γνωστή γραμμή της ατομικής ευθύνης των πολιτών, αλλά και της ενοχοποίησης των ανεμβολίαστων, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα προς «τους συμπολίτες του».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αποτυχία της κυβέρνησης στην αναχαίτιση της νέας έξαρσης της πανδημίας όπως και στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ προσπάθησε να καλύψει τα κυβερνητικά ψεύδη με επιλεκτική παράθεση στατιστικών στοιχείων. Κάπως έτσι η αποτυχία να πλησιάσουμε στις αρχές καλοκαιριού το τείχος ανοσίας με 70% εμβολιασμών, μετατράπηκε σε επιτυχία των 4,3 εκ. εμβολιασμών που είναι κάτω από το 40%. Είπε χαρακτηριστικά: «Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;».

Όσο για τον τουρισμό χρησιμοποίησε σαν στοιχείο τις αφίξεις των τελευταίων ημερών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» «που ξεπέρασαν, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019». Μόνο που στο τέλος Μάιου με δηλώσεις και συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προανήγγειλε ένα «σχεδόν κανονικό καλοκαίρι με ποσοστό εμβολιασμού 70% που θα εξασφάλισε τείχος ανοσίας».

Τώρα, αποκρύπτοντας το 40% μετέθεσε τον στόχο για τον εμβολιασμό του 70% κάπου μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά και για τον τουρισμό εμφανώς συγκρίνει ανόμοια πράγματα και καταστάσεις για να αποκρύψει ότι ο στόχος του 50% του 2019 δεν θα επιτευχθεί. Φυσικά για τον κ. Μητσοτάκη δεν φταίει ποτέ η κυβέρνηση. Τι σκιάζει όμως το αισιόδοξο μέλλον που προσπάθησε να προδιαγράψει; Ο κορονοϊός, με τη μετάλλαξη Δέλτα και οι επιφυλακτικοί πολίτες τους οποίους χαρακτήρισε απειλή. Επέμεινε στην ατομική ευθύνη λέγοντας ότι «ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας».

Στην γραμμή του διχασμού και του κοινωνικού αυτοματισμού

Παραμένοντας στην γνωστή διχαστική γραμμή και επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, ενοχοποίησε εκ των προτέρων για την πιθανή μελλοντική αποτυχία του τους ανεμβολίαστους Έλληνες. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους».

Βασικός στόχος του όμως παρέμεινε η ενοχοποίηση των ανεμβολίαστων πολιτών στους οποίους απέδωσε κάθε ευθύνη και η αποποίηση κάθε ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ξανά καθολικό lockdown αφού άλλωστε δεν το αντέχει ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η κοινωνία.

«Έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και ακολούθως ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, τα οποία και πάλι είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Ανακοίνωσε τον αναμενόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως και από 1η Σεπτεμβρίου, των υγειονομικών. Ειδικά μέτρα για τις ένοπλες δυνάμεις και τέλος αυστηρό διαχωρισμό στα κέντρα ψυχαγωγίας (μόνο εμβολιασμένοι στα κλειστά μαγαζιά και μόνο καθήμενοι) που καθώς είναι καλοκαίρι πολύ λίγο θα συμβάλλουν.

Προανήγγειλε μία νέα εξόρμηση για τον εμβολιασμό και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», αφού πρώτα είχε φροντίσει να δυναμιτίσει την συναίνεση με την κατηγορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ για υγειονομικό σαμποτάζ.

Τέλος περιέγραψε σαν στόχο το φθινόπωρο να έχει κλείσει «το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης», προφανώς για να έχει την ελευθερία κινήσεων για τους πολιτικούς σχεδιασμούς του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter