Δίχως τέλος το κύμα αντιδράσεων στην εστίαση

Δίχως τέλος το κύμα αντιδράσεων στην εστίαση

Με μορφή κύματος κλιμακώνονται καθημερινά οι αντιδράσεις από τον κλάδο της εστίασης σε Αθήνα και επαρχία, καθώς γίνεται πλέον σε όλους αντιληπτό ότι η πανδημία και ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση το άνοιγμα των καταστημάτων πριν τον Μάιο, οπότε οι επαγγελματίες πρέπει να πιέσουν για μέτρα ανακούφισης ώστε να μειώσουν τις συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας και να αποφύγουν το λουκέτο.

Η θρυαλλίδα της Πέμπτης Επιστρεπτέας

Ο κλάδος της εστίασης, αν και έχει παραμείνει κλειστός με κρατική εντολή για έξι μήνες μέσα στον τελευταίο χρόνο, έως πρότινος έκανε λίγη φασαρία. Η θρυαλλίδα που άναψε τη φωτιά ήταν η Πέμπτη Επιστρεπτέα που δόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και που ενώ είχε διαφημιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ως ειδικά στοχευμένη για τη στήριξη της εστίασης, έδωσε ψίχουλα ως ενισχύσεις στο 60% των επιχειρήσεων του κλάδου και τίποτα απολύτως στο υπόλοιπο 40%.

Κάπου εκεί έπεσε η ιδέα μιας μεγάλης κινητοποίησης της εστίασης σε πανελλαδική βάση, για να μαζέψουν οι εστιάτορες και να παραδώσουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους. Οπότε ο Υπουργός Ανάπτυξης, σπεύδοντας να υπερασπιστεί τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, απάντησε με τη γνωστή του αμετροέπεια: «Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του εγώ προσωπικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τα παίρνω».

Η ειρωνεία και προκλητικότητα της δήλωσης Γεωργιάδη άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και ξεσήκωσε τον πρώτο μεγάλο κύκλο αντιδράσεων σε έναν οικονομικό κλάδο από αυτούς που πλήττονται από την πανδημία, κι αυτές οι αντιδράσεις μέρα με τη μέρα απλώνονται και διευρύνονται.

Χάπενινγκ και υψηλοί αντικυβερνητικοί τόνοι

Κάποιες, παίρνοντας τη μορφή χάπενινγκ, όπως π.χ. ήταν το περίφημο βίντεο «Η εστίαση πέθανε» που δημιούργησε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας, αλλά το οποίο φιλοξενεί από κάτω σχόλια τα οποία αναδεικνύονται σε εστία σκληρής αντικυβερνητικής κριτικής σε υψηλούς τόνους. Κάτι από χάπενινγκ είχε και η περίφημη επιστολή του φανταστικού εστιάτορα Δημήτρη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτη του επίσης φανταστικού εστιατορίου «Καρντάσης», που έστειλε στον Άδωνι η συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, προφέροντας και μια πολύτιμη εικόνα για το ποιες είναι τελικά οι πραγματικές δαπάνες μιας επιχειρήσεις εστίασης και πώς αυτές δεν εξαντλούνται στο νοίκι και τις αμοιβές των εργαζομένων, όπως έδειξε να πιστεύει ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Παράδοση κλειδιών

Άλλες πάλι αντιδράσεις έχουν τη μορφή κινητοποιήσεων με σχετικά τυπικό χαρακτήρα όπως ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των επαγγελματιών της εστίασης στη Λάρισα, οι οποίοι μάζεψαν σε κουβάδες τα κλειδιά των καταστημάτων τους. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις την ερχόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, που έχει οριστεί ως η μέρα κατά την οποία οι εστιάτορες από όλη την Ελλάδα θα μαζέψουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους για να τα παραδώσουν συμβολικά στην κυβέρνηση.

Αγωγές κατά του Δημοσίου για αποζημιώσεις

Μια τρίτη, τέλος, μορφή αντίδρασης είναι η πρωτοβουλία κάποιων επιχειρηματιών να καταθέσουν αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, με το σκεπτικό ότι αν και έχει υποχρεώσει την εστίαση και τη διασκέδαση να μένουν κλειστές, παρέχει μέτρα στήριξης ανεπαρκή ως προς το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται.

Μια τέτοια κίνηση έχει ξεκινήσει από την Πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που εκπροσωπεί 300 μικρές επιχειρήσεις και μπαρ της Αθήνας, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έχει συγκεντρώσει ήδη 40 αιτήματα επιχειρήσεων τα οποία έχουν δοθεί προς επεξεργασία σε ομάδα νομικών, προκειμένου να κατατεθούν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, σε ποσοστά του τζίρου του 2019. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter