Διυλίζουν τον Πετσίτη, καταπίνουν τη Μαρέβα

Διυλίζουν τον Πετσίτη, καταπίνουν τη Μαρέβα

Ο κ. Μανώλης Πετσίτης είναι παλιός συμμαθητής του υπουργού Νίκου Παππά. Εξ αυτού τεκμαίρεται (τι τεκμαίρεται φως φανάρι είναι) ότι ο Παππάς είναι ένοχος για ό,τι έχει κάνει ο Πετσίτης κι αυτό αποτελεί ένα σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχει κάνει όμως αυτός ο κύριος Πετσίτης;

Για τις χρονιές 2016 και 2017 έχει κάνει φορολογικές δηλώσεις που τον εμφανίζουν με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ενώ τα προηγούμενα έτη τα εισοδήματά του δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ, εισοδήματα δηλαδή ενός σερβιτόρου. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Κωνσταντίνος Ντέρης και μερικοί ακόμη είναι αυτοί που του κατέβαλαν με γαλαντομία περί τις 250.000 ευρώ.

Τι συμπέρασμα βγαίνει απ όλα αυτά; Ενα συμπέρασμα μπορεί να είναι ότι ο Μανώλης Πετσίτης είναι ο άνθρωπος-όραμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος που πήδησε πάνω από τις ταξικές διαφορές και τις αντιπαραθέσεις για να προκόψει. Είναι ο άνθρωπος-σύμβολο για κάθε νεοφιλελεύθερο, κάτι σαν american ή μάλλον σαν Kyriakos dream. Ο σερβιτόρος που τα κατάφερε, όπως συχνά πυκνά μας πλασάρει ως πρότυπο ο Κυριάκος.

Μια άλλη εκδοχή είναι πως όσοι επέλεξαν να πληρώνουν τον Πετσίτη με τέτοια ποσά επένδυαν στην καλή σχέση με την εξουσία. Δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε πρωτοφανές επιχειρηματίες, ακόμη και κομπιναδόροι ή απατεώνες, να προσεγγίζουν μέσω τρίτων τους ανθρώπους που έχουν εξουσία και να δημιουργούν επιρροή.

Στα δημοσιεύματα των ημερών δεν υπάρχει καμιά από τις δύο εκδοχές. Αντιθέτως διαρρέει η εικόνα του σκανδάλου για την οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις, μόνο η πίστη που αρμόζει για τις εικόνες.

Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες που με επιμέλεια καλύπτονται. Για να υπάρχει σκάνδαλο πρέπει ο Πετσίτης να έχει διοριστεί με ευθύνη του υπουργού σε δημόσιες θέσεις και να ροκανίζει δημόσιο χρήμα. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αφού οι χρηματοδότες του είναι ιδιώτες. Σκάνδαλο θα ήταν επίσης αν οι μισθοί του Πετσίτη είχαν κάποια πολιτική ανταποδοτικότητα, δηλαδή όσοι του έδιναν εξασφάλιζαν πολιτικές χάρες. Τέτοια στοιχεία δεν δίνουν οι σκανδαλολογούντες. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ή έστω να υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος «φίλος» πληρώθηκε για να εξασφαλίσει σε αυτούς που τον πλήρωναν την υλοποίηση αιτημάτων τους. Ασε που τέτοιες δουλειές δεν πληρώνονται με δηλωμένο χρήμα στην εφορία.

Το τι συμβαίνει πραγματικά στις σχέσεις των επιχειρηματιών με τον Πετσίτη δεν το γνωρίζω, αλλά όσοι γράφουν για σκάνδαλο οφείλουν να ζητήσουν εξηγήσεις και από τον Πετσίτη και από τους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, ο ντελάλης του σκανδάλου Θανάσης Μαυρίδης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μπορεί να τηλεφωνήσει στον Λαυρεντιάδη για να μάθει γιατί πλήρωνε τον Πετσίτη και να μας ενημερώσει. Ο Μαυρίδης έχει τις απαραίτητες σχέσεις με τον Λαυρεντιάδη, αφού με επανειλημμένα άρθρα του τον είχε αναδείξει ως επιχειρηματία των επιχειρηματιών. Εγραφε μάλιστα σε άρθρο του στο Capital.gr με τίτλο «Λαυρεντιάδης ο επιχειρηματίας φαινόμενο» τον Μάιο του 2008: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να κάνει τα αδύνατα δυνατά και να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό “θαύμα”, που όμοιό του θα κάνουμε πολλά χρόνια να ξαναδούμε στην ελληνική πραγματικότητα».

Ούτε ο Μαυρίδης ούτε οι άλλοι μας έκαναν τη χάρη να ζητήσουν μια εξήγηση και να τη γράψουν. Αντιθέτως δημοσιεύουν φωτογραφίες με όποιον πλησίασε ή ακούμπησε ο Πετσίτης σαν να είναι αποδεδειγμένα ένοχος, ο οποίος εκ των πραγμάτων ενοχοποιεί και τους άλλους. Και αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν σκάσει καμιά φωτογραφία του Πετσίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Θα συνεχίσει να είναι ένοχος ή θα επέλθει αυτόματη κάθαρση;

Και ήρθε η ώρα να θέσουμε το κύριο ερώτημα: όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι στο ποιος είναι και τι ρόλο έπαιζε ο Πετσίτης αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα ηθικής και νομικό για έναν άσημο που έκανε κάτι άγνωστο, αλλά δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα όταν η σύζυγος του ανθρώπου που θέλει να γίνει πρωθυπουργός χρηματοδοτείται από μια άγνωστη offshore, άγνωστου χρηματοδότη, με άγνωστη ανταπόδοση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Διυλίζουν (και καλά κάνουν) τις φορολογικές δηλώσεις του Πετσίτη, αλλά χωνεύουν την offshore Velvet Success που χρηματοδότησε με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ την επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη μιας και δεν πήγαινε και τόσο καλά… Χωνεύουν την άλλη offshore της Ευγενίας Ευσεβίου, μιας κυρίας που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία επίσης υπήρξε χρηματοδότης της Μαρέβας.

Την ώρα που οι δικογραφίες καταγράφουν τον βουλευτή και γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να μιλά με λαθρέμπορους χρυσού, την ώρα που ο Πέτρος Μαντούβαλος φωτογραφίζεται με τον Μητσοτάκη ενώ έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για το παραδικαστικό, την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ καλύπτει τον Νίκο Γεωργιάδη παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για την υπόθεση παιδεραστίας, την ώρα που διάφοροι άριστοι του κόμματος καταδικάζονται για κάθε είδους απάτη, ο Πετσίτης (και όχι όσοι τον πλήρωναν) είναι η περιγραφή ενός υπονοούμενου και γι’ αυτό μεγάλου σκανδάλου.

Οχι δεν πρέπει να υπάρχουν συμψηφισμοί, αλλά όσοι μιλούν για σκάνδαλα πρέπει να παραθέτουν και τα στοιχεία. Διαφορετικά δεν κινδυνεύει κάποιος υπουργός της παρούσας κυβέρνησης αλλά η ίδια η πολιτική. Φανταστείτε την πολιτική ζωή με φωτογραφίες που θα δημοσιεύουν τα «Μακελειά» και οι κανίβαλοι κάθε είδους συμπλεγμάτων με λεζάντες ελεύθερης φαντασίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter