ΔΝΤ: Να ψηφιστούν άμεσα μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο – Θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον»

ΔΝΤ: Να ψηφιστούν άμεσα μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο – Θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον»

Άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες όμως όπως είπε θα εφαρμοστούν στο “εγγύς μέλλον” και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

Σχολιάζοντας το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, σύμφωνα με τον οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη», ο κ Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης Ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια. Όμως όπως υπογράμμισε «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter