ΔΝΤ: «οικονομική κατάρρευση» των φτωχών χωρών χωρίς ελάφρυνση χρέους

ΔΝΤ: «οικονομική κατάρρευση» των φτωχών χωρών χωρίς ελάφρυνση χρέους

Οι φτωχές χώρες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με την οικονομική κατάρρευση εάν οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου δεν προβούν σε ελάφρυνση του χρέους, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανάρτησή της στο μπλογκ του οργανισμού.

Η Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους των G20 (DSSI) λήγει στο τέλος του έτους και χωρίς ανανέωση, οι χώρες θα αντιμετωπίσουν οικονομική πίεση και περικοπές δαπανών, καθώς οι νέες παραλλαγές του Covid-19 εξαπλώνονται και τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν. Η Γκεοργκίεβα δεν διευκρίνισε ποιες οικονομίες αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά αναφέρθηκε απλώς σε «χώρες χαμηλού εισοδήματος».

Οι προηγμένες οικονομίες των G20 ανακοίνωσαν το πρόγραμμα πέρυσι εν μέσω της πανδημίας, η οποία έπληξε περισσότερο τις φτωχές χώρες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και να στηρίξουν τους λαούς τους. Η G20 επέκτεινε δύο φορές το DSSI, αλλά το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα παροτρύνουν τους πιστωτές να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν με το αυξανόμενο χρέος. Υπάρχουν 73 χώρες που είναι επιλέξιμες για βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος, εκ των οποίων οι 27 είναι σε «υψηλό κίνδυνο» αναστολής πληρωμών του εξωτερικού χρέους τους.

Μέχρι το λαιμό

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το φορτίο χρέους στις φτωχές χώρες αυξήθηκε κατά 12%, στα 860 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 εν μέσω της πανδημίας και η Γκεοργκίεβα είπε ότι «περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους».

Δεδομένων των προβλημάτων με το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους και του κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ιδιωτών πιστωτών, μόνο τρεις χώρες μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση για ελάφρυνση: το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Ζάμπια.

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στις μεγάλες οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να σφίγγουν την νομισματική πολιτική τους και αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τις φτωχές χώρες και πιθανότατα θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από αυτές τις χώρες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2022 θα είναι πολύ πιο δύσκολο με τη σύσφιξη των διεθνών οικονομικών συνθηκών στον ορίζοντα», έγραψε η Γκεοργκίεβα.
Το ΔΝΤ ζητά βελτιώσεις στο πρόγραμμα: ειδικότερα, θέλει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα υποχρεώνουν τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετέχουν, κάτι που θα ενθάρρυνε περισσότερες φτωχές χώρες να κάνουν χρήση του DSSI.

Επιπλέον, «μια συνολική και διαρκής αναστολή πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα παρείχε ανακούφιση στον οφειλέτη σε μια στιγμή που βρίσκεται υπό πίεση», είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter