ΔΝΤ: Πρόβλεψη για ύφεση παρόμοια ή μεγαλύτερη από το 2008

ΔΝΤ: Πρόβλεψη για ύφεση παρόμοια ή μεγαλύτερη από το 2008

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την ανησυχία της για τα όσα θα ακολουθήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά το επίπεδο της οικονομίας, ως αποτέλεσμα του ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αφού υπόγράμμισε την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, χαρακτηρίζοντας ως «πρωταρχικής σημασίας» την ανάγκη επιβολής μέτρων για τον περιορισμό του ιού, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επεσήμανε, σε ανακοίνωσή της έπειτα από την τηλεδιάσκεψη των G20, ότι υπάρχει ενδεχόμενο «βύθισης» της οικονομίας, μεγαλύτερης από εκείνης που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στην ανακοίνωσή της, η Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι «αρνητικές» για το 2020 και ότι θα πρέπει να αναμένεται «μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή, αν όχι και χειρότερη» με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε ότι στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter