ΔΝΤ: Στο 205,2% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος για το 2020 - Στο 6,5% το πρωτογενές έλλειμμα

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και οι αντίστοιχες της κυβέρνησης.

Μεγάλη πτώση των δημοσίων εσόδων, εκτόξευση των δαπανών λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, είναι μερικές από τις δυσοίωνες προβλέψεις από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο προβλέπει, μεταξύ άλλων, άνοδο του δημοσίου χρέους στο 205,2%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για τον προϋπολογισμό θα φτάσει το 6%.

Η Έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor), η οποία αναφέρει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον Βίκτορ Γκασπάρ, Διευθυντη του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ.

Για το δημόσιο χρέος, το Fiscal Monitor προβλέπει ότι φέτος θα φτάσει το 205,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα βρίσκεται στο 200,5% και το 2022 στο 187,3%. Παράλληλα, το Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες την επόμενη τριετία. 

Εκτιμήσεις με... απόσταση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει παρουσιάσει τις δικές του προβλέψεις για το ελληνικό χρέος, οι οποίες φανερώνουν μία εικόνα... ωραιοποιημένη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται χρέος ύψους 197,4% (αντί 205,2% του ΔΝΤ) για το 2020.

Απόσταση υπάρχει και στις εκτιμήσεις περί ανάπτυξης, με το Ταμείο να κάνει λόγο για 4,1% το 2021, ενώ η κυβέρνηση τοποθετεί τον δείκτη στο 7% για το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.