ΔΝΤ: Το κλίμα καταρρέει αλλά οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα έπιασαν ρεκόρ

ΔΝΤ: Το κλίμα καταρρέει αλλά οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα έπιασαν ρεκόρ
AP Photo/Rick Bowmer

Σοκ προκαλεί ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σύμφωνα με την οποία τα ορυκτά καύσιμα, η κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης, επιδοτούνται ανά τον κόσμο με 13 εκατομμύρια δολάρια κάθε λεπτό που περνάει. Συνολικά το 2022 οι επιδοτήσεις (άμεσες και “σιωπηρές”) έφτασαν το ρεκόρ των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο έτος, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν διπλάσιο ποσό από τα χρήματα που κοστίζει η εκπαίδευση σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Σημαντικό ρόλο για να… επιτευχθεί το παραπάνω ρεκόρ διαδραματίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε σημαντική αύξηση στην τιμή της ενέργειας και έτσι οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις επιδοτήσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές που πλήρωσαν τελικά οι καταναλωτές. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ ωφελημένα από τις επιδοτήσεις αυτές βγήκαν αποκλειστικά τα πλουσιότερα νοικοκυριά, τα οποία είναι και αυτά που πλήττονται λιγότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι άμεσες επιδοτήσεις για την κάλυψη του κόστους των καταναλωτών, αλλά όπως σημειώνει το ΔΝΤ οι έμμεσες επιδοτήσεις που αποτελούν και το 80% του συνόλου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η πολιτική των επιδοτήσεων απλά επιτείνει την χρήση των ορυκτών καυσίμων χρονικά και για αυτό θα πρέπει να εγκαταληφθεί σταδιακά. Βέβαια, σύμφωνα με το ΔΝΤ (!) ο περιορισμός τους θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην πληγούν τα φτωχότερα νοικοκυριά από το υπέρογκο κόστος της ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο Ίαν Πάρι του ΔΝΤ σε δηλώσεις του: “Η μείωση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων πρέπει να είναι το επίκεντρο των προσπαθειών τα επόμενα χρόνια για να επιτευχθεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ιδανικά αυτό θα γίνει μέσω της (σ.σ. σωστής) τιμολόγησης του άνθρακα και με την χρησιμοποίηση μέρους των εσόδων για την αποζημίωση φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση γιατί είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι στα ορυκτά καύσιμα, ιδίως όταν οι χώρες ενεργούν μονομερώς. Θα πρέπει οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο να συντονιστούν για την τιμολόγηση του άνθρακα ή για παρόμοιες πολιτικές ούτως ώστε να συμβάλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της μάχης που δίνεται ανά τον κόσμο”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter