«Do they know it’s Christmas» – Το ιστορικό τραγούδι που χαρακτήρισε τα Χριστούγεννα

«Do they know it’s Christmas» – Το ιστορικό τραγούδι που χαρακτήρισε τα Χριστούγεννα

Είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια για τα Χριστούγεννα, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκαν κορυφαίοι μουσικοί.

Το «Do they know it’s Christmas» γράφτηκε το 1984 από τους Bob Geldof και Midge Ure, εμπνευσμένο από τον λιμό που έπληττε την Αιθιοπία.

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Νοεμβρίου του 1984 από το σούπερ γκρουπ που δημιουργήθηκε από τους Geldof και Ure, την Band Aid, και κυκλοφόρησε στη Βρετανία στις 3 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, και βοηθούμενο από τη μεγάλη δημοσιότητα μπήκε στο νούμερο ένα των βρετανικών τσαρτ όπου και έμεινε επί πέντε εβδομάδες, ενώ έγινε νούμερο ένα τα Χριστούγεννα του 1984.

Το single έγινε το ταχύτερο σε πωλήσεις στην ιστορία της Βρετανίας, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, ενώ πέρασε τα 3 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του 1984 , παίρνοντας τη θέση από το «Mull of Kintyre» των Wings, ως το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στη Βρετανία.

Διατήρησε αυτό το ρεκόρ μέχρι το 1997, όταν πέρασε στα χέρια του Έλτον Τζον, με το «Candle in the wind», το τραγούδι που συνδέθηκε με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Η αρχική έκδοση του “Do They Know It’s Christmas” έχει πουλήσει 3,8 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

Το τραγούδι ήταν επίσης μια μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στο νούμερο ένα σε δεκατρείς άλλες χώρες, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε όλο τον κόσμο, το single είχε πωλήσει 11,7 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι το 1989.

Ο Geldof ήλπιζε ότι το single θα έφερνε 70.000 λίρες στην Αιθιοπία, αλλά τελικά, μέσα σε 12 μήνες από την κυκλοφορία του έφθασε τις 8 εκατομμύρια λίρες.

Η παγκόσμια επιτυχία του βοήθησε στην ευαισθητοποίηση και την οικονομική ανακούφιση για τα θύματα του λιμού της Αιθιοπίας, αλλά και στο να γραφτούν κι άλλα τραγούδια με στόχο να βοηθήσουν, όπως το οδήγησε την καταγραφή πολλών άλλων φιλανθρωπικών singles στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, όπως το «We are the world», από τις ΗΠΑ για την Αφρική, ενώ οδήγησε και στο περίφημο Live Aid, τον Ιούλιο του 1985.

Στο βίντεο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Μπόνο, ο Στινγκ, ο Φιλ Κόλινς, ο Τζορτζ Μάικλ, ο Boy George, ο Σιμόν Λε Μπον και πολλοί άλλοι.

Αν και, όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο χρόνος στάθηκε αμείλικτος για όλους, τα προβλήματα της ανθρωπότητας, η πείνα, η φτώχια, ο ρατσισμός, η έλλειψη βασικών αγαθών για εκατομμύρια ανθρώπους, παραμένουν επίκαιρα όσο και τότε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter