Δόγμα νεκρών προσφύγων στα σύνορα

Δόγμα νεκρών προσφύγων στα σύνορα

Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει συμβάσεις, διεθνείς οργανισμούς, κράτος δικαίου, ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα, αρκεί να περάσει το μήνυμα

«Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν νεκροί!» είχε πει μιλώντας σε γιορτή του ακροδεξιού περιοδικού «Patria» το 2011 ο σημερινός υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ είχε προσθέσει χαρακτηριστικά ότι πρέπει να δημιουργηθούν αντικίνητρα για τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μην επιλέγουν την Ελλάδα: «Πρέπει να περνάνε χειρότερα (σ.σ.: από τις χώρες τους), η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!».

Κόλαση και θάνατος. Το όραμα του Θ. Πλεύρη υλοποιεί πλέον με ευλάβεια τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάφοντας τα χέρια της με αίμα αθώων που το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο.

Κατατρεγμένοι, βασανισμένοι και φοβισμένοι, έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους για ζωή στην Ελλάδα της Ευρώπης. Μόνο που το «φωτεινό» πέρασμα για τον τελικό προορισμό, αντί να τους προσφέρει καταφύγιο, στους καιρούς που η κρατική πολιτική εναγκαλίζεται με τα πιο ακροδεξιά αντιπροσφυγικά «ιδεώδη» γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης τους.

Οι πρόσφυγες στη νησίδα του Εβρου και το νεκρό κορίτσι δεν ήταν το πρώτο κακό δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής όπως υλοποιείται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη. Αν οι πρόσφυγες δεν είχαν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με την οργάνωση HumanRights360, το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα συνέχιζε να κλείνει επιδεικτικά τα μάτια και τα αυτιά της και αυτοί, όσοι κατάφερναν να επιζήσουν, θα ήταν ακόμη εκεί, στη νησίδα του βασανιστηρίου.

Χιλιάδες καταγγελίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει το σκληρό και αδιάφορο πρόσωπό της σχετικά με το προσφυγικό. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες περί βασανισμών, βιασμών, ακόμη και δολοφονιών προσφύγων από το λιμενικό και την Ελληνική Αστυνομία. Χιλιάδες είναι επίσης οι αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις, στις οποίες η ΝΔ απαντά με δολοφονία χαρακτήρα όποιου τολμήσει να μιλήσει σχετικά βαφτίζοντάς τον Τούρκο πράκτορα – όπως έγινε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Ακόμη όμως και αν καταφέρουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και να καταγραφούν, οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με το τελευταίο «όπλο» της αφιλόξενης χώρας μας, τη φυλάκιση. Ανθρωποι που μπήκαν σε μια βάρκα με τις οικογένειές τους εγκαταλείφθηκαν μεσοπέλαγα από τον διακινητή τους και φτάνοντας στην Ελλάδα συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλάκιση σαν διακινητές. Στόχος του τελευταίου αυτού «όπλου» είναι φυσικά να αποτρέψει οποιοδήποτε ανάλογο ταξίδι.

Η τραγωδία του Εβρου

Κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει έδαφος –όπου κι αν ανήκει αυτό–, ειδικά την ώρα που βρίσκεται εγκλωβισμένη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να αδιαφορήσει για τη ζωή 39 προσφύγων στη νησίδα του Εβρου, προβάλλοντας από αστεία έως και επικίνδυνα για τα εθνικά εδάφη επιχειρήματα που πίστευε ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τη θεσμική απραξία και την καθυστέρηση της ανάληψης κρατικής ευθύνης.

Αρχικά η ΝΔ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τους πρόσφυγες και ότι αν όντως υπάρχουν, βρίσκονται στην πλευρά της Τουρκίας. Σε δεύτερη φάση δεν δίστασε να αρνηθεί την ίδια τους την ύπαρξη, αφήγημα στο οποίο βοήθησαν φυσικά τα ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου που εκτόξευαν χυδαία λάσπη ακόμη και προς το νεκρό πεντάχρονο κορίτσι, που το άψυχο σώμα του βρίσκεται ακόμη στον τόπο βασανισμού του. Εκεί όπου η μάνα του το βούταγε στα κρύα νερά του ποταμού για να καθυστερήσει την αποσύνθεση του νεκρού σώματός του.

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, αν όχι επικίνδυνο, η επίσημη θέση μιας χώρας να είναι πως ούτε ο στρατός ούτε οι μυστικές υπηρεσίες της δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες στον Εβρο τόσες ημέρες. Χαρακτηριστικό της δεινής θέσης της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι στον βωμό της αντιπροσφυγικής και απάνθρωπης πολιτικής δεν δίστασε να παραχωρήσει με περίσσεια ευκολία στην Τουρκία τη νησίδα του Εβρου. Μάλιστα η νησίδα καταγράφεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ελληνική. Επομένως δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της απεμπολεί ελληνικό έδαφος είτε δηλώνει στο κτηματολόγιο ως ελληνική επικράτεια έδαφος το οποίο ανήκει στην Τουρκία.

Μετά τη διεθνή και εγχώρια κατακραυγή οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος στον Εβρο οφείλουν να απαντήσουν α) για ποιο λόγο επέμεναν ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στη νησίδα που με τεράστια προθυμία βιάστηκαν να απεμπολήσουν, β) για ποιο λόγο δεν κινητοποιήθηκαν μετά τις εντολές διάσωσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκθέτοντας έτσι τη χώρα διεθνώς και καταπατώντας τις υπογεγραμμένες διεθνείς συμβάσεις, γ) αν εντέλει προχώρησαν σε επαναπροώθηση από πλευράς τους όπως έχει καταγγελθεί και δ) αν η επίσημη καταγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ). Για την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη πάντως το υπάρχον Εθνικό Κτηματολόγιο είναι για… πέταμα. Αφού, όπως υποστήριξε σε μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών με ύφος χιλίων καρδιναλίων, το κτηματολόγιο δεν έχει οριστικοποιηθεί και άρα δεν ισχύει, επειδή… ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει και μόνο η ΓΥΣ μπορεί να ξέρει ποια είναι τα σύνορά μας και ποια εδάφη είναι ελληνικά.

Πρόσφυγες πάντως υπήρχαν, σε ελληνικό έδαφος βρέθηκαν κι ενώ ήδη ένα μικρό παιδί είχε χάσει τη ζωή του…

Διαβάστε επίσης

Πρόσφυγες του Έβρου: Ο ακροδεξιός λόγος του Νότη Μηταράκη

Guardian για πρόσφυγες στον Έβρο: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για βίαιες επαναπροωθήσεις»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter