Δοκιμασία Ολυμπιακού κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου και στις… «λευκές κουκούλες»

Δοκιμασία Ολυμπιακού κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου και στις… «λευκές κουκούλες»

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε (21/2, 22.00, CS2) στο παγωμένο Κίεβο την πιο μεγάλη του μάχη (μέχρι την επόμενη) απέναντι στην Ντιναμό για πρόκριση του τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Αποτολή διόλου εύκολη ειδικά μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα στο «Καραϊσκάκη» την περασμένη Πέμπτη.

Όμως, πέρα από το αγωνιστικό ενδιαφέρον της αναμέτρησης, υπάρχει και κάτι άλλο εξ ίσου σημαντικό και το οποίο, έχει αναγκάσει την UEFA, να προσδώσει στο ματς τον χαρακτηρισμό «παιχνίδι υψηλού κινδύνου» εξ αιτίας των οργανωμένων οπαδών της ουκρανικής ομάδας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν σε διάφορες ναζιστικές οργανώσεις και οι οποίοι δημιουργούν συχνά πυκνά επεισόδια μέσα κι έξω από το στάδιο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου με αντίπαλους οπαδούς. Κάτι που βίωσαν για τα καλά πέρσι και οι φίλοι-εκδρομείς της ΑΕΚ που δέχθηκαν επιθέσεις από τουε σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ντιναμό. Αλλωστε καμιά 300αριά από αυτούς, έδωσαν τα… διαπιστευτήρια τους και στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» όταν συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Συνεπώς στο αποψινό ματς δικαιολογημένα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία φοβάται επεισόδια ενώ και η ΠΑΕ Ολυμπιακός (όπως και κάθε ομάδα που παίζει στο Κίεβο) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους περίπου 400 φίλους της, που θα βρεθούν απόψε στις εξέδρες του σταδίου.

Νεοναζί στις εξέδρες

Παρά το γεγονός ότι στην ιστορία της Ντιναμό Κιέβου πολλοί ποδοσφαιριστές της έχασαν τη ζωή τους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η «επόμενη μέρα» της διάλυσης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του εθνικισμού, ειδικά στην Ουκρανία. Ετσι βρήκε πρόσφορο έδαφος και ο χουλιγκανισμός, ο οποίος παρο ότι αρχικά αφορούσε μόνο περιθωριακά στοιχεία, εντούτοις αναπτύχθηκε ραγδαία από το 2011 κι έπειτα. Ετσι σήμερα, στα περισσότερα γήπεδα της χώρας, οι εξέδρες των οργανωμένων οπαδών, είναι γεμάτες με σβάστικες, κέλτικους σταυρούς και πολλά ακόμα (νεο)ναζιστικά σύμβολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χούλικανς της Ντιναμό Κιέβου πρωτοστάτησαν μαζί με ομοϊδεάτες τους, άλλων ομάδων (συμμάχησαν όλοι αφήνοντας στην άκρη τις οπαδικές διαφορές τους), στην απομάκρυνση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Φεντορόβιτς Γιανουκόβιτς, την ταραγμένη περίοδο 2012-14. Μάλιστα μετά την απομάκρυνση του εκλεγμένου Προέδρου, οι συγκεκριμένοι χούλιγκανς σχεδόν… ηρωοποίηθηκαν! Ο δε, Όλεγκ Τιάνιμποκ, ηγέτης του ακροδεξιού σχηματισμού «Σβόμποντα», τους ευχαρίστησε δημόσια. «Ας επικροτήσουμε τους ηρωικούς φιλάθλους της Ντνίπρο, της Καρπάτι, της Βόρσκλα Πολτάβα και της Ντιναμό Κιέβου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκείνη την εποχή εκατοντάδες οπαδοί της Ντινάμο ήταν που στελέχωσαν παραστρατιωτικές ομάδες και οι οποίες συμμετείχαν στον εμφύλιο στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Ενας εμφύλιος ο οποίος σιγοκαίει ακόμα. Αλλωστε, η άλλη μεγάλη ομάδα της χώρας, η Σαχτάρ, εξακολουθεί για λόγους ασφαλείας να αγωνίζεται στο Χάρκοβο και όχι στο Ντόνετσκ, στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Όπως και να έχει, οι Ουκρανοί χούλιγκανς θεωρούνται από τους πιο άγριους στην Ευρώπη και προβάλουν πάντα το προφίλ του «Αρειου»! Δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, δεν παίρνουν ναρκωτικά. Προωθούν συντεταγμένα την εικόνα του αθλητικού τύπου και του ατόμου που δεν έχει εξαρτήσεις. Εννοείται ότι ισοπεδώνουν όποιον στέκει αντίθετος στις δικές τους «αρχές» και «αξίες». Και φροντίζουν να το αποδεικνύουν μέσα κι έξω από τα γήπεδα…

Οσον αφορά ειδικά, στους οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου, τα επεισόδια είναι πολλά και αμέτρητα. Τον Μάρτιο του 2015, σε αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Έβερτον, κρέμασαν δεκάδες ακροδεξιά σύμβολα στα κάγκελα του γηπέδου κι όταν μαύροι ποδοσφαιριστές της αγγλικής ομάδας είχαν τη μπάλα στην κατοχή τους, εκείνοι μιμούνταν τις κραυγές της μαϊμούς. Η UEFA επέβαλε βαρύ πρόστιμο στο σύλλογο και ταυτόχρονα έκλεισε την εξέδρα των οργανωμένων για ένα παιχνίδι. Οι νεοναζί οπαδοί απτόητοι, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, σε άλλον ευρωπαϊκό αγώνα με την Τσέλσι ξυλοκόπησαν άγρια τέσσερις αντίπαλους οπαδούς γιατί ήταν… μαύροι! Νέο πρόστιμο, 100.000 ευρώ αυτή τη φορά και τριετες καθεστώς επιτήρησης από την UEFA. Όμως η δύναμη τους ήταν τέτοια, που απείλησαν μέχρι και την διοίκηση της ομάδας προτείνοντας της μέτρα περί διαχωρισμού των κερκίδων, ανάλογα με το… χρώμα δέρματος κάθε φιλάθλου! Ευτυχώς το σχέδιο τους δεν υλοποιήθηκε αλλά δεν έμειναν εκεί. Στράφηκαν σε άλλες λύσεις για να μπορούν «να ξεχωρίζουν οι… Αρειοι, από τους υπόλοιπους». Κάτι σαν επίδειξη δύναμης προς όλους όσοι είχαν κι έχουν αντίθετη άποψη.

Η «Λευκή Φρενίτιδα»

Ετσι, τον Απρίλιο του 2017 στο μεγάλο ντέρμπι του ουκρανικού πρωταθλήματος με την Σαχτάρ Ντόνετσκ, δημιούργησαν την «100% λευκή κερκίδα». Εκεί εκτός από τα ολόλευκα ρούχα, που παραπέμπουν στο χρώμα της ομάδας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις αλλά και μεγάλη ανατριχίλα, καθώς φορούσαν και λευκές μάσκες που παρέπεμπαν στις κουκούλες της περιβόητης… Κου Κλουξ Κλαν! Το σκηνικό παιχνίδι με παιχνίδι άρχισε να γιγαντώνεται και τελικά οι νεοναζί οπαδοί οργανώθηκαν σε ένα κλαμπ με την ονομασία «Λευκή Φρενίτιδα». Και αλλοίμονο σε όποιον βρεθεί στο διάβα τους. Δημοκρατικό φίλαθλο ή απλό πολίτη…

Τέλος να επισημάνουμε ότι είναι «επικές» οι μάχες τους με τους οπαδούς της Αρσεναλ Κιέβου, τους μόνους δηλωμένους αντιφασίστες στο ουκρανικό ποδόσφαιρο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter