Δολοφονία Κασόγκι: «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», λέει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν

Δολοφονία Κασόγκι: «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», λέει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ανέλαβε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Αν και ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του, η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι αυτός έδωσε την εντολή γι’αυτήν. 

Ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε πάντως πως εφόσον ήταν εκείνος επικεφαλής την περίοδο της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, τότε εκείνος αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Συνέβη ενώ εγώ είμαι επικεφαλής. Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη, επειδή συνέβη ενώ εγώ είμαι επικεφαλής», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Μάρτιν Σμιθ του PBS, σύμφωνα με προεπισκόπηση του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας», το οποίο θα προβληθεί την 1η Οκτωβρίου.

Έπειτα από αρχικές διαψεύσεις, το Ριάντ επέρριψε την ευθύνη για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου σε αδίστακτους πράκτορες. Ο δημόσιος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο τότε υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών έδωσε εντολή για τον επαναπατρισμό του Κασόγκι, ο οποίος από έμπιστο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας είχε μετατραπεί σε επικριτή της, αλλά ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν αφού απέτυχαν οι συνομιλίες για την επιστροφή του.

Ο Σαούντ αλ Καχτάνι, ο πρώην ανώτατος βασιλικός σύμβουλος, ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, έδινε εντολές μέσω Skype στους δολοφόνους του δημοσιογράφου, ενημέρωσε την ομάδα των εκτελεστών για τις δραστηριότητες του Κασόγκι πριν από την επιχείρηση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ερωτηθείς πως θα μπορούσε να γίνει η δολοφονία αυτή χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, ο Σμιθ επικαλείται τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να λέει: «Έχουμε 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουμε 3 εκατομμύρια κυβερνητικούς υπαλλήλους».

Ο Σμιθ ρώτησε επίσης αν οι δολοφόνοι μπορεί να μετακινήθηκαν με ιδιωτικά κυβερνητικά τζετ και ο πρίγκιπας απάντησε: «Έχω αξιωματούχους, υπουργούς για να παρακολουθούν πράγματα, και αυτοί είναι υπεύθυνοι. Αυτοί έχουν την εξουσία να το κάνουν αυτό».

Ο Σμιθ περιγράφει την συνομιλία αυτή που είχαν τον Δεκέμβριο, η οποία έγινε όπως φαίνεται χωρίς κάμερες, στην προεπισκόπηση του ντοκιμαντέρ αυτού.

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter