Δολοφονία Κασόγκι: Ποινή θανάτου για 5 προτείνει ο σαουδάραβας Εισαγγελέας

Δολοφονία Κασόγκι: Ποινή θανάτου για 5 προτείνει ο σαουδάραβας Εισαγγελέας

Ο σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου σε πέντε από τους ένδεκα υπόπτους που κατηγορούνται για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κατά την έναρξη σήμερα της δίκης τους ενώπιον ποινικού δικαστηρίου του Ριάντ.

Οι ένδεκα ύποπτοι εμφανίσθηκαν με τους δικηγόρους τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος ήταν συνεργάτης της Washington Post, σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου από σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συνήγοροι των υπόπτων ζήτησαν να ενημερωθούν για τις ακριβείς κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος των πελατών τους καθώς και να τους δοθεί προθεσμία για να τις μελετήσουν.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τα αιτήματά τους χωρίς να ορίσει ημερομηνία για την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο σαουδάραβας εισαγγελέας δήλωσε πως τα δύο αιτήματά του προς τις τουρκικές αρχές για να λάβει στοιχεία σχετικά μ’ αυτή την υπόθεση έμειναν αναπάντητα.

Ο φόνος του σαουδάραβα αρθρογράφου, ο οποίος επέκρινε το καθεστώς στο Ριάντ, προκάλεσε σοκ ανά την υφήλιο.

Αφού αρχικά αρνήθηκε τον φόνο του δημοσιογράφου, το Ριάντ τελικά εξήγησε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας κρατικής «επιχείρησης που βγήκε εκτός ελέγχου» και την οποία επέβλεπαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που έχουν έκτοτε καθαιρεθεί.

Όμως η Άγκυρα κατηγόρησε «τα πιο υψηλά επίπεδα» του σαουδαραβικού κράτους. Τουρκικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και η CIA, υποψιάζονται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρήγγειλε ο ίδιος την επιχείρηση εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 18 Σαουδαράβων οι οποίοι συνελήφθησαν στη χώρα τους και είναι ύποπτοι για ανάμιξη στον φόνο.

Όμως η Σαουδική Αραβία απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να εκδώσει σαουδάραβες υπηκόους στην Τουρκία και ανακοίνωσε πως οι ύποπτοι θα δικασθούν στη χώρα τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter