«Δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εφοπλιστές: Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

«Δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εφοπλιστές: Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

Μόνο ως δώρο-πρόκληση προς τον εφοπλιστικό κόσμο της χώρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει τον συντελεστή οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα εκ μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα, από 10% σε 5%, την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών της χώρας. Πρόκειται για ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους εφοπλιστές, αν αναλογιστεί κανείς πως προ διμήνου αποφασίστηκε η αναστολή πληρωμής εισφορών για το 2024-5 για τους εφοπλιστές, ώστε αυτοί να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές το 2024 -2025 αντί για φέτος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στο οποίο μεταξύ άλλων εμπεριέχεται προς κύρωση το «Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας» που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, αν και προβλέπεται αύξηση της οικειοθελούς συνεισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως των Ελλήνων εφοπλιστών στα ταμεία του κράτους, την ίδια στιγμή, υπάρχει και το προαναφερθέν δώρο της μείωσης των μερισμάτων κατά 5%.

Ειδικότερα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται χαρακτηριστικά πως:

«Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η τροποποίηση του από 27 Φεβρουαρίου 2019 Νέου Συνυποσχετικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας (άρθρο 56 του ν. 4607/2019), μέσω Πρόσθετης Πράξης που υπογράφηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022.»

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής αλλαγές:

-Τροποποιείται ο συντελεστής οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα εκ μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα, από 10% σε 5%.

-Περιλαμβάνονται εφεξής στο ανωτέρω ποσοστό και τα εισοδήματα εκ της υπεραξίας (capital gains) από την πώληση μετοχών των ως άνω πλοιοκτητριών) από την πώληση μετοχών των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών ή εταιρειών χαρτοφυλακίου των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών (holding companies) από την πώληση μετοχών των ως άνω πλοιοκτητριών).

-Τροποποιείται ο ορισμός για τα δεσμευόμενα και δικαιούμενα μέλη προς καταβολή της Νέας Οικειοθελούς Παροχής, με ειδική πρόβλεψη για επέκταση της δέσμευσης στα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, ανεξαρτήτως της προσχώρησής τους ή μη στο Νέο Συνυποσχετικό και την Πρόσθετη Πράξη, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση.

-Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του ελάχιστου συνολικού ετήσιου προσδιορισθέντος ποσού της Νέας Οικειοθελούς Παροχής εκ μέρους των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας, από 40 εκατ. σε 60 εκατ. Ετησίως.

-Η Πρόσθετη Πράξη έχει αναδρομική ισχύ από 01/01/2022».

Μείωση εσόδων

Εντύπωση πάντως προκαλεί και κάτι ακόμη. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται για το άρθρο 7 πως με τις προβλέψεις του «συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 27/1975 περί φορολογίας πλοίων με την υπαγωγή στον φόρο χωρητικότητας, των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων, που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με ναυλωμένα πλοία υπό τους ειδικότερους στην υπό ψήφιση διάταξη όρους».

Στην αποτίμηση, ωστόσο, του κόστους των ρυθμίσεων, στην ίδια έκθεση, σημειώνεται, γενικά και αόριστα, πως θα υπάρξει «ετήσια μείωση των εσόδων από την υπαγωγή στον φόρο χωρητικότητας, των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων, που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με ναυλωμένα πλοία». Λείπει δηλαδή το κομβικό: Η εκτίμηση για το ποσό στο οποίο αντιστοιχεί η ρύθμιση.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης: 

Δώρο – πρόκληση στους εφοπλιστές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναστολή πληρωμής εισφορών για το 2024-5

«Χρυσές δουλειές» για τους Έλληνες εφοπλιστές εν μέσω πολέμου: «Το 60% του ρωσικού πετρελαίου σε ελληνικά τάνκερ»

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter