Δούρειος ίππος το τζογάρισμα για το νέο ασφαλιστικό

Δούρειος ίππος το τζογάρισμα για το νέο ασφαλιστικό

Με τις νέες ρυθμίσεις ωφελούνται μόνο περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι και συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς το πέναλτι μειώνεται στο μισό

Αρκετοί παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν το ποσό που εισπράττουν να αυξάνεται το επόμενο διάστημα με τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που κατατίθεται. Κερδισμένοι θα είναι και όσοι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται καθώς μειώνεται το «πέναλτι» και γίνεται 30% από 60% που είναι σήμερα.

Άλλα θετικά όμως δεν υπάρχουν! Γιατί οι περίπου 100.000 πολίτες που θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται είναι πολύ μικρό ποσοστό όσων φέρεται ότι θα δουν αύξηση και πολύ μικρό ποσοστό όσων θα έπρεπε να πάρουν αύξηση.

Γιατί είναι διαφορετικό ό,τι ισχυρίζεται με αλχημείες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και άλλο η αλήθεια. Θα υπάρξουν βέβαια και άλλοι που στα χαρτιά θα πάρουν αύξηση και αυτό θα χρησιμοποιηθεί στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των «αρμοδίων», αλλά γι’ αυτούς η όποια αύξηση θα είναι «λογιστική» και θα εμφανιστεί κυρίως ως μείωση του ποσού της «προσωπικής διαφοράς».

Μάλιστα, η αύξηση που θα δουν όσοι συμπατριώτες μας το αξιωθούν θα οφείλεται ουσιαστικά στα κονδύλια που θα δίνονταν για τη 13η σύνταξη, η οποία ήταν άλλη μία από τις ξεχασμένες υποσχέσεις της ΝΔ.

Πλήρης κεφαλαιοποίηση

Από τα αρνητικά πρώτο και σημαντικότερο η πλήρης κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από το 2021. Με άλλα λόγια, οι μικρές αυξήσεις των λίγων προβάλλονται κατά κόρον εδώ και εβδομάδες για να κρυφτεί πίσω τους το μεγάλο «τζογάρισμα» που θα γίνει με τις εισφορές των (νέων) ασφαλισμένων στις χρηματαγορές των αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω της ΑΕΔΑΚ.

Για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών προτείνεται η θέσπιση κλιμακωτών επιπέδων ασφάλισης ελεύθερης επιλογής για την επίτευξη της αρχής της αναλογικότητας εισφορών – παροχών με τα νέα τεκμαρτά επίπεδα εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Συγκεκριμένα: στο 1ο επίπεδο οι εισφορές θα είναι 210 ευρώ τον μήνα (έναντι 175 ευρώ σήμερα), στο 2ο 252 ευρώ, στο 3ο 302 ευρώ, στο 4ο επίπεδο 363 ευρώ, στο 5ο 435 ευρώ και στο 6ο επίπεδο 566 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, κάθε ασφαλισμένος τον Δεκέμβριο κάθε έτους θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα το επίπεδο εισφορών για το επόμενο. Επίσης προβλέπεται ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ.

Ανταποδοτική σύνταξη

Με το νέο σύστημα ενισχύονται οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης από τα 33 έτη και πάνω, με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 50% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,8% τώρα) και 40% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).

Όπως εκτιμάται, με το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης συμφέρει τους εργαζόμενους να συμπληρώνουν 40 χρόνια δουλειάς με πληρωμένες εισφορές, ενώ, καθώς θα υπάρχει κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης, θα αυξηθούν περί το 10% τα τελικά ποσά των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές (μισθός ή αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται εισφορές) έως 1.500 ευρώ και περί το 15% για υψηλότερες συντάξεις. Άμεση συνέπεια αυτών των αλλαγών είναι και η φτωχοποίηση όσων εργάζονται ευέλικτα με κάθε είδους ατομική σύμβαση εργασίας.

Με το καινούργιο σύστημα, τέλος, καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι εάν ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ θα απαλλάσσονται από τις διπλές εισφορές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter