Δούρου: Καμία ανοχή στις συκοφαντίες για το ακίνητο της Περιφέρειας Αττικής 

Δούρου: Καμία ανοχή στις συκοφαντίες για το ακίνητο της Περιφέρειας Αττικής 

Σε «συκοφαντική εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει ορισμένοι στο διαδίκτυο», για την οποία δεν υπάρχει «καμία ανοχή» αποδίδει η Περιφέρεια τις αντιδράσεις που σημειώνονται με αφορμή το ακίνητο του Περιστερίου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, εκ μέρους της διοίκησης σημειώνεται:

«Με αφορμή τη συκοφαντική εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει ορισμένοι στο διαδίκτυο, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να απαλλάξει τους πολίτες από περιττά έξοδα ενοικίων δυσλειτουργικών κτιρίων. Παράλληλα, επιχειρεί να διασφαλίσει στους εργαζομένους της, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής νέου κτιρίου που να στεγάσει τη Διοίκηση και τις Υπηρεσίες της, με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Όσοι, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν πάση θυσία «σκάνδαλο», παραπληροφορούν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, πρέπει να δώσουν καθαρές απαντήσεις:

• Είναι δυνατόν, σε καιρούς κρίσης να συνεχίσει η Περιφέρεια να σπαταλά πάνω από 7.5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για μισθώματα διάσπαρτων κτιρίων και υπηρεσιών;

• Είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση σε βάρος των εργαζόμενων και των σκληρά φορολογούμενων πολιτών;

• Μήπως κάποιους βολεύει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;

• Μήπως για αυτό επιθυμούν τη συνέχισή της;

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής είναι σαφής: δεν πρόκειται να ανεχθεί τη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ για κτίρια ακατάλληλα, επικίνδυνα και δυσλειτουργικά».

Σημειώνεται ότι αντιπολίτευση και Σωματείο εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής αντιδρούν στην απόφαση της περιφερειακής αρχής να εξαγοράσει ακίνητο με αντίτιμο που δύναται να φτάσει έως 22 εκατ ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της.

Στον σχετικό διαγωνισμό κατατέθηκε μόνο μια προσφορά ενώ και η αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας εξέφρασε την αντίθεσή της για το εν λόγω κτίριο.

Τα ερωτήματα που εγείρονται από αντιπολίτευση και εργαζόμενους αφορούν τόσο τη νομιμότητα της απόφασης, καθώς χαρακτηρίζουν το διαγωνισμό «φωτογραφικό», όσο και τη σκοπιμότητά της: Όπως υποστηρίζει το Σωματείο, ο Γ. Σγουρός (συνδυασμός «Αττική») και η Δ. Κουστούμπα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) την ώρα που δεκάδες ακίνητα του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι κενά και η ίδια η Περιφέρεια διαθέτει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου, δεν είχε λόγο να προχωρήσει στην εξαγορά.

Το επίμαχο ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Ροσινιόλ στο Περιστέρι και ανήκει στον όμιλο Συγγελίδη. Παρά το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας της Περιφέρειας Αττικής που γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα των κτιρίων, η Οικονομική Επιτροπή με την με αρ. 88/20-1-2017 απόφασή της και με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης ενέκρινε τη θέση του ως «κατάλληλη». Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι την εν λόγω απόφαση καταψήφισε και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Ιωάννης Μοίρας.

Ως το 2016 στο κτίριο της Κηφισού 62 στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ, αφού είχε υπογράψει από το 2004 μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη σύμβαση ενοικίου: η ίδια η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποκάλυψε ότι το 2014 πλήρωνε ως ενοίκιο 2.280.000 ευρώ το χρόνο! Το ακίνητο από το καλοκαίρι του 2016 παρέμενε άδειο.

Στο Πρακτικό Καταλληλότητας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι :

α) το προσφερόμενο ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιγραμμάτων των από τη διακήρυξη οριζόμενων περιοχών

β) θα πρέπει να εξεταστεί η θέση του (Περιστέρι) καθώς στον Καλλικράτη προβλέπεται ως έδρα της Περιφέρειας Αττικής η Αθήνα

γ) εκφράζεται ο προβληματισμός περί της οριακής προσβασιμότητας του ακινήτου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η οδός πρόσβασης περιλαμβάνει τμήμα αδιάνοικτου δρόμου με πέρασμα από στενό γεφυράκι μη επιτρεπτού πλάτους για ΑμεΑ ενώ επίσης σε μεγάλα τμήματα της διαδρομής δεν υπάρχουν τα απαραίτητου πλάτους πεζοδρόμια για την κίνηση του κοινού ούτε καν έξω από το κτίριο όπου το πεζοδρόμιο έχει πλάτος 50 εκατοστά».

Σημειώνουμε ότι μετά τις επισημάνσεις αυτές με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (κατά πλειοψηφία), στις 19-1-2017 άλλαξαν τα μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας.

«Τυχαίο;» αναρωτιούνται Σύλλογος και αντιπολίτευση. Το βέβαιο είναι ότι πλέον τα ερωτήματα και τις ενστάσεις που έθεσε η προηγούμενη Επιτροπή, στην πορεία του διαγωνισμού θα κληθεί να τα διαχειριστεί η νέα Επιτροπή, με πρόεδρο την αντιπεριφερειάρχη Ελισσάβετ Τασούλη και αναπληρωτή της τον Πάρη Ευαγγελίου, ο οποίος εκλέχτηκε με τη ΝΔ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, για το συγκεκριμένο ακίνητο η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναμένεται να δώσει μέχρι και 22 εκ. € από ίδιους πόρους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter