Δούση: Τι πρέπει να γνωρίζει ένας νέος άνθρωπος πριν πάει στην κάλπη

Η Μάγκυ Δούση, υποψήφια βουλευτής Ά Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτει στο documentonews.gr τις βασικές προγραμματικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι νέοι/νέες πριν πάνε στην κάλπη.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Ποιες βασικές προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα έπρεπε να γνωρίζει ένας νέος πριν πάει στην κάλπη;

Ένας νέος, μια νέα πρέπει να γνωρίζει ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ αύξησε την ανεργία στο 27%, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωσε στο 18%, η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε τον υποκατώτατο μισθό για νέους κάτω των 25 ετών και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατήργησε, η ΝΔ μείωσε το μισθό κατά 30% στον ιδιωτικό τομέα ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε 11%, πρέπει να ξέρει ότι μετά την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, σε μια σειρά από επαγγέλματα αυξήθηκε ο μισθός και πρέπει να ξέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον κόσμο της εργασίας μέσω της ανάταξης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω κινήτρων και κονδυλίων, αφιερωμένων στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γυρίζει, αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει αδιαμεσολάβητα στους πολίτες. Ποιοι «φράζουν» ή διαστρεβλώνουν τα μηνύματα που εκπέμπετε; Πρόκειται για τους ίδιους που καλλιέργησαν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο;

Προφανώς, σε αυτό το μέτωπο δεν εντάσσονται μόνο πολιτικά κόμματα αλλά και μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, οι οποίοι ήταν σε θέση να ορίζουν την ατζέντα κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, όταν συνομιλώντας με τους πολίτες, συναντώ ανθρώπους που δεν έχουν ενημερωθεί για σημαντικές τομές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό το λόγο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαγγέλλει πρωτοβουλίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, διότι γνωρίζει το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, φαντάζομαι ότι η αναφορά σας σχετίζεται και με τις ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια. Γιατί η πρακτική αυτή δεν υιοθετήθηκε και πριν τις ευρωεκλογές;

Για δύο λόγους, πρώτον διότι δεν διεξάγονταν μόνο Ευρωεκλογές, διεξάγονταν και Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν να σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος των εκλογικών αυτών αναμετρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονταν οι ίδιοι και συνεπώς μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντός τους ήταν προσανατολισμένο εκεί, δεν υπήρχαν δηλαδή οι δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε αυτού του είδους των εκδηλώσεων. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη φύση των Ευρωεκλογών. Κανείς δεν κατάφερε να ορίσει ένα ουσιαστικό επίδικο, διότι δεν υπήρχε. Την επόμενη μέρα, η ίδια κυβέρνηση θα κυβερνούσε τη χώρα και πρωθυπουργός θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν υπήρχε η ανάγκη προγραμματικών συζητήσεων, ανάλυσης των διαφορών μας με τη ΝΔ, αναζήτησης επιπτώσεων από την υιοθέτησης της μιας ή της άλλης.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην προγραμματική θέση περί ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων με εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα. Πού αποδίδετε αυτήν τη σιωπή;

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει τον αντικοινωνικό χαρακτήρα των προτάσεών του γι' αυτό και επιλέγει να μιλάει με συνθήματα και αποφεύγει τον προγραμματικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα. Θέλοντας να υπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, γνωρίζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμά του στο συνταξιοδοτικό διότι οι πολιτικές που ακολούθησαν τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέστησαν το ασφαλιστικό από ένα ανταποδοτικό σύστημα σε ένα σύστημα διαγενεαλογικής αλληλεγγύης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό αναθεωρώντας τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ.

Ήσασταν σύμβουλος του Χρ. Βερναρδάκη οπότε θα έχετε εικόνα για τις μετρήσεις που είχε στα χέρια του το Μαξίμου πριν τις ευρωεκλογές. Πώς εξηγείτε, λοιπόν, το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο;

Γνωρίζαμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε ένα προβάδισμα στις Ευρωεκλογές, δεν ήμασταν σίγουροι για το εύρος της διαφοράς. Επίσης, γνωρίζαμε ότι λόγω της φύσης των Ευρωεκλογών και της θολής εικόνας που είχαμε για το κριτήριο της ψήφου, θα ήταν μια αναμέτρηση με εκπλήξεις. Οι ενδείξεις που είχαμε ήταν ότι η διαφορά θα ήταν μικρότερη. Υπήρχε μια διάχυτη αισιοδοξία λόγω της ευρείας αποδοχής του πρωθυπουργού από τον κόσμο, αν και εξετάζαμε σενάρια ανατροπής ενός αρνητικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών πολύ πριν την 26η Μαΐου.

*Η Μάγκυ Δούση γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου και ολοκληρώνει τις σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει έρευνες κι εργαστεί στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχει σταδιοδρομήσει ως στέλεχος επιχειρήσεων μάρκετιγκ και επικοινωνίας, αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από το 2015 είναι Ειδική Σύμβουλος του υπεύθυνου για το κυβερνητικό έργο Υπουργού Επικρατείας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.