ΔΠΔ- Καρίμ Χαν σε Κριστιάν Αμανπούρ (CNN): Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο (Video)

ΔΠΔ- Καρίμ Χαν σε Κριστιάν Αμανπούρ (CNN): Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο (Video)

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο Χαν δήλωσε ότι η εισαγγελική ομάδα του ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ που είναι ευρύτερα γνωστός ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Η κίνηση κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση τοποθετεί τον Νετανιάχου στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, και του ισχυρού άνδρα της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος αντιμετώπιζε ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη σύλληψη και δολοφονία του τον Οκτώβριο του 2011.

Με το να ζητήσει τα εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς με την ίδια ενέργεια, το γραφείο του Χαν κινδυνεύει να προκαλέσει επικρίσεις ότι θέτει μια τρομοκρατική οργάνωση και μια εκλεγμένη κυβέρνηση σε ισοδύναμη βάση.

Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και Αλ Μάσρι περιλαμβάνουν “εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση”.

“Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα υπνοδωμάτια τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτζ στο Ισραήλ”, δήλωσε ο Χαν στην Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι “οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ”.

Οι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 άτομα σε διάφορες τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και πήραν περίπου 250 ομήρους στη Γάζα. Πολλοί από τους ομήρους εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα – ο Χαν δήλωσε στον Αμανπούρ ότι αυτό σημαίνει ότι συνεχίζονται τα εγκλήματα εναντίον “τόσων πολλών αθώων Ισραηλινών … που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και οικογενειών που περιμένουν την επιστροφή τους”.

Ο Χαν ανέφερε στην Αμανπούρ ότι η ομάδα του διαθέτει “πληθώρα στοιχείων” για να υποστηρίξει την αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των Σινουάρ, Χανίγια και Αλ Μάσρι, συμπεριλαμβανομένων αυθεντικών βίντεο και φωτογραφιών από τις επιθέσεις, καθώς και στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες.

Ο Χαν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει “κάθε δικαίωμα και μάλιστα υποχρέωση να πάρει πίσω τους ομήρους, αλλά πρέπει να γίνει σύμφωνα με το νόμο”.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Χαν, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “καταδικάζει σθεναρά τις προσπάθειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ να εξισώσει τα θύματα με τους επιτιθέμενους εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης εναντίον ορισμένων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης χωρίς νομική βάση”.

“Η Χαμάς καλεί τον Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων των εγκληματιών πολέμου μεταξύ των ηγετών της κατοχής, των αξιωματικών και των στρατιωτών που συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί την ακύρωση όλων των ενταλμάτων σύλληψης που έχουν εκδοθεί εναντίον των ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης”, αναφέρει η οργάνωση.

“Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”

Οι κατηγορίες κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν “την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση λιμού ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις”, δήλωσε ο Χαν στον Αμανπούρ.

“Το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς χρειάζονται νερό δεν δικαιολογεί την άρνηση νερού σε όλο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας”, πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 35.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 79.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση “πολιτικό σκάνδαλο”.

“Δεν θα μας αποθαρρύνουν και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι και να καταστραφεί η Χαμάς”, δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του Λικούντ.

Άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τα ίδια συναισθήματά. Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, επέκρινε την απόφαση του Χαν αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι το Ισραήλ πολεμά “με έναν από τους αυστηρότερους ηθικούς κώδικες στην ιστορία, ενώ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και διαθέτει μια ισχυρή ανεξάρτητη δικαιοσύνη”.

“Ο παραλληλισμός των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κατάπτυστη τρομοκρατία με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κατάφωρη ηθική χρεοκοπία”, είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση των εισαγγελέων “είναι από μόνη της ένα έγκλημα ιστορικών διαστάσεων που θα μείνει στη μνήμη των γενεών”.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι η αίτηση για τα εντάλματα σύλληψης ήταν “μια πλήρης ηθική αποτυχία”.

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Νετανιάχου και Σινουάρ … Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί”, είπε.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για “πέρα από εξωφρενικό”.

 

Όταν τον περασμένο μήνα εμφανίστηκαν αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε αυτή την πορεία δράσης, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ εναντίον ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού “θα ήταν ένα αίσχος ιστορικών διαστάσεων” και ότι το Ισραήλ “διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου”.

Ερωτηθείς από την Αμανπούρ σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν είπε: “Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”.

Είπε ότι αν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, “είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό είναι που τους συμβουλεύω να κάνουν”.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

Ραγδαίες εξελίξει

Η ανακοίνωση του ΔΠΔ τη Δευτέρα είναι ξεχωριστή από την υπόθεση που εκδικάζεται επί του παρόντος από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) σχετικά με την κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμό του κατά της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Ενώ το ΔΔΔ εξετάζει υποθέσεις που αφορούν χώρες και έθνη, και το ΔΠΔ είναι ένα ποινικό δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει υποθέσεις κατά ατόμων για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ ενεργεί σε σχέση με το Ισραήλ. Τον Μάρτιο του 2021, το γραφείο του Χαν ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη από τον Ιούνιο του 2014 στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Με έδρα τη Χάγη, στις Κάτω Χώρες, και δημιουργημένο από τη συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης, η οποία υποβλήθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Έθνη, το ΔΠΔ λειτουργεί ανεξάρτητα. Οι περισσότερες χώρες – 124 από αυτές – είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Αυτό σημαίνει ότι αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση του Χαν και εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους πέντε άνδρες, κάθε χώρα που είναι μέλος θα πρέπει να τους συλλάβει και να τους εκδώσει στη Χάγη.

Σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου, όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται πλήρως με τις αποφάσεις του. Αυτό θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ να ταξιδέψουν διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών που συγκαταλέγονται στους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ – μεταξύ των οποίων η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σινουάρ, ο Χανίγια και ο αλ Μάσρι έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως παγκόσμιοι τρομοκράτες από τις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι υπόκεινται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και κυρώσεις. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα και έχουν επιβάλει κυρώσεις στους ηγέτες της.

Πηγή: CNN – Exclusive interview: ICC prosecutor seeks arrest warrants against Sinwar and Netanyahu for war crimes over October 7 and Gaza

 

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: «Υποστηρίζουμε το ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Χανίγια»

Μπορέλ: «Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του»

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας καλεί να τερματιστεί η φυλάκιση του ιδρυτή του Wikileaks

Το Ιράν θρηνεί τον Εμπραχίμ Ραϊσί: Ξεκίνησαν οι τελετές – Ο διχασμός και τα… γλυκά (Video)

Συρία: Με λευχαιμία διαγνώστηκε η σύζυγος του Μπασάρ αλ-Άσαντ

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter