Δραγασάκης στον ΣΕΒ: Η ΝΔ κλείνει το μάτι στην παραοικονομία και την παραβατικότητα (Photos)

Δραγασάκης στον ΣΕΒ: Η ΝΔ κλείνει το μάτι στην παραοικονομία και την παραβατικότητα (Photos)

Συν 5,6 μονάδες το φορολογικό βάρος το 2010-14, μονο +1,6 μονάδες το 2015-19-Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις-Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι τα Ταμεία είναι γεμάτα και ότι έχουμε διαφύγει ως χώρα τον κίνδυνο.

Μετωπική επίθεση κατά Μητσοτάκη και κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ και ο αρχηγός της άλλοτε ανοίγουν και άλλοτε κλείνουν το μάτι στη φοροδιαφυγή, άλλοτε καταγγέλλουν και άλλοτε υπόσχονται προστασία στην επιχειρηματική παραβατικότητα, άλλοτε θεωρούν πρόβλημα και άλλοτε χαϊδεύουν τα αυτιά της παραοικονομίας έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι όπως ακριβώς συνέβαινε και στο παρελθόν.

“Χαίρομαι που άκουσα το μεσημέρι τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας από αυτό εδώ το βήμα, να παραδέχεται ότι τα ταμεία του κράτους δεν είναι άδεια και ότι η ελληνική οικονομία έχει διαφύγει τον συστημικό κίνδυνο” τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Η χώρα ανέκτησε τη στοιχειώδη προϋπόθεση να σχεδιάζει το μέλλον της αυτόνομα και με δική της ευθύνη. Διότι αποφύγαμε τέταρτο μνημόνιο και προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές. Η οικονομία εισήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά. Πετύχαμε δημοσιονομική ασφάλεια. Δημιουργήσαμε ισχυρά αποθέματα ρευστότητας ύψους 23 δις ως κεντρική και 33 δις ως γενική κυβέρνηση. Καταστήσαμε το χρέος βιώσιμο και ελαχιστοποιήσαμε τη δαπάνη εξυπηρέτησης του για αρκετά χρόνια. Βελτιώσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τους όρους δανεισμού της χώρας γεγονός που θα έχει την αντανάκλαση του και στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων» είπε απευθυνόμενους στα μέλη του ΣΕΒ ο Γ.Δραγασάκης.

Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά:

« Είναι μύθος ότι η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια το 2014. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα μετέωρη, στο κενό, με μνημόνιο αλλά χωρίς χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2014. Χωρίς βιώσιμο χρέος, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, χωρίς συμφωνία χρηματοδότησης, με γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και με συσσωρευμένη κρίση αξιοπιστίας στο εξωτερικό, ήταν μια χώρα σε αδιέξοδο.»

Ο κ.Δραγασάκης παρέθεσε εντυπωσιακά στοιχεία για τη προ της κρίσης σπατάλη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά τη δεκαετία πριν από την κρίση εισέρευσαν στη χώρα, με διάφορες μορφές 400 και κατ’ άλλους 700 δις ευρώ. Όμως αυτοί οι τεράστιοι πόροι αντί να στηρίξουν ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας κατευθύνθηκαν σε τομείς εύκολου και γρήγορού κέρδους

Το αύριο: ο εύκολος δρόμος

Αναφερόμενος στα σχέδια που υπάρχουν για την επόμενη φάση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι ο εύκολος δρόμος συμπυκνώνεται στην υπόσχεση για ανάπτυξη 4% με όπλο τις φορολογικές ελαφρύνσεις .και τόνισε ότι ο δρόμος της μεγέθυνσης της υπάρχουσας δομής, του τρόπου ανάπτυξης έχει χρεοκοπήσει.

Για τον ίδιο λόγο- οι οπαδοί του εύκολου δρόμου – αναζητούν το μέλλον στην 7ημερη εργασία των εργαζομένων και στα 12ωρα όταν είμαστε η χώρα του ΟΟΣΑ με το μεγαλύτερο χρόνο εργασίας και όταν στο φόντο της 4ης επανάστασης και των δραματικών ανατροπών που αυτή προοιωνίζεται, η προοδευτική ανθρωπότητα συζητά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας όχι με την αύξηση αλλά τη μείωση του χρόνου εργασίας,

Η υπερφορολόγηση

Παράδειγμα η φορολογία. Βεβαίως υπάρχει θέμα υπερφορολόγησης για όσους πράγματι πληρώνουν φόρους. Και βεβαίως πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις στοχευμένες που να ενισχύουν τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. , τόνισε ο κ.Δραγασάκης

«Αλλά είναι γνωστό πότε και γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα αυτό. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2009-2014 το φορολογικό βάρος αυξήθηκε 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στη συνέχεια την περίοδο 2015-2018 το φορολογικό βάρος αυξήθηκε περαιτέρω κατά 1,6 μονάδες. Το να ανάγεται λοιπόν το πρόβλημα σε κάποια ιδεοληψία της παρούσας κυβέρνησης και όχι στη χρεοκοπία, τα μνημόνια και την πολιτική που επέβαλλαν οι δανειστές ενέχει τον κίνδυνο να επαναληφθεί το γνωστό ιστορικό μοτίβο: πρώτα έρχεται η χρεοκοπία. Μετά έρχεται η υπερφορολόγηση. Μετά κάποιοι φωνάζουν «κάτω οι φόροι». Μετά, έρχεται η καταστροφή, η κρίση επιστρέφει. Συνέβη στο παρελθόν, ας μην επιστρέψουμε να επαναληφθεί’ ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ποια ανάπτυξη;

Και κατέληξε:

«… αν θέλουμε μια ανάπτυξη διατηρήσιμη και βιώσιμη …πρέπει να επενδύσουμε σε ανθεκτικά «ακριβά» υλικά: στη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, το καθαρό περιβάλλον, την οργανωμένη δόμηση, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη…… . Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της φορολογίας είναι ναι σε στοχευμένες αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε. Λέμε όμως ένα ισχυρό όχι σε κάθε προσπάθεια επιστροφής ή διολίσθησης στο πριν την κρίση καθεστώς υποφορολόγησης και ασυδοσίας. Η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης στο 150%, η μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων, η υπερέκπτωση σε δαπάνες έρευνας, τα κίνητρα για ευρεσιτεχνίες κ.α. είναι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των επενδύσεων είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter