Δραγασάκης: Τα αποθεματικά μας επιτρέπουν να μην δανειστούμε μέχρι το 2023

Δραγασάκης: Τα αποθεματικά μας επιτρέπουν να μην δανειστούμε μέχρι το 2023

Στη σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στάθηκε ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι πιθανώς για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα ρευστότητας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τα αποθέματα ρευστότητας που διαθέτει η χώρα της επιτρέπουν να μην δανειστεί μέχρι το 2023. Επιβεβαίωσε και εκείνος ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αποπληρωθούν ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και όχι μόνο, γεγονός που θα συμβάλλει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και θα επιταχύνει την ανάπτυξη.

«Μυωπικά τραπεζικά συμφέροντα νόμιζαν ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τους φάει τις δουλειές»

Ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε ευθύνες για τη μη ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και σε «μυωπικά» τραπεζικά συμφέροντα που θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη Τράπεζα «θα τους φάει τις δουλειές».

Κατά τον Γ. Δραγασάκη, η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένα προοδευτικό εργαλείο που θα κληθεί να καλύπτει τα χρηματοδοτικά κενά που προκύπτουν από τα λάθη των αγορών. Υπογράμμισε δε ότι η εν λόγω Τράπεζα θα ενθαρρύνει τα έργα υποδομών αλλά και θα πολλαπλασιάσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Μικροπιστώσεις θα δίνονται μέσω ειδικών φορέων» διευκρίνισε και υποστήριξε ότι η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας άργησε και από την παρούσα κυβέρνηση επειδή δεν υπήρχε η απαιτούμενη πίεση από την αγορά, όπως επίσης λόγω της καχυποψίας από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Μερική απόσυρση άρθρου 40

Κρίνοντας ως σημαντικές της αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός δέχτηκε να αποσυρθεί συγκεκριμένη παράγραφος από το άρθρο 40 του νομοσχεδίου που αφορά «ρυθμίσεις για τα επενδυτικά σχέδια των νόμων 3299/2004». Η ρύθμιση αυτή αφορούσε την απαλλαγή από κυρώσεις επιχειρήσεων που κατέβαλλαν στην αρμόδια υπηρεσία μη νόμιμα παραστατικά (π.χ. λανθασμένα συνταγμένο τιμολόγιο) για ποσό που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ και παράλληλα δεν υπερβαίνει το 10% επί της συνολικής ενίσχυσης για το επενδυτικό σχέδιο. Από τη ρύθμιση εξαιρούνταν περιπτώσεις πλαστών ή παραστατικών ή στοιχείων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter