Δραματικές στιγμές ζει η Ιταλία: «Τα κρούσματα δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί» λέει ο Κόντε

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε να υπάρξει "ευρωπαϊκός συντονισμός" στους τομείς της υγείας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προειδοποιώντας πως τα κρούσματα της Covid-19 "δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί" στη χώρα του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως είναι "απαραίτητος ένας ευρωπαϊκός συντονισμός των υγειονομικών και των οικονομικών μέτρων", ενώ πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (G7) για τον συντονισμό της μάχης εναντίον του κορονοϊού στον υγειονομικό τομέα, τον οικονομικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τομέα της έρευνας.

"Έφθασε η στιγμή για θαρραλέες επιλογές και η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά ως χώρα που γνώρισε πρώτη μια τόσο ευρεία διάδοση του ιού", ανέφερε.

Η Ιταλία έχει καταγράψει συνολικά 1.809 θανάτους και 24.747 κρούσματα, κάνοντας ένα άλμα 368 νέων θανάτων μέσα σε 24 ώρες, αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή, το βράδυ.

"Οι επιστήμονες μάς λένε πως δεν έχουμε ακόμη αγγίξει την κορύφωση των κρουσμάτων, αυτές οι εβδομάδες είναι οι πιο επικίνδυνες και πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη σύνεση", προειδοποιεί ο Τζουζέπε Κόντε.

"Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την επαγρύπνηση. Πρόκειται για τη μεγαλυτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, για να νικήσουμε μας χρειάζεται η υπεύθυνη συμβολή των 60 εκατομμυρίων Ιταλών", επιμένει.

Καθώς η κυβέρνησή του έχει λάβει δρακόντεια μέτρα που περιορίζουν τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ο Τζουζέπε Κόντε δεν θεωρεί "πως είναι απαραίτητες νέες απαγορεύσεις". "Είναι σημαντικό τώρα να σεβαστούμε επιμελώς αυτές που ισχύουν", τονίζει.

"Οι βασικές υπηρεσίες πρέπει να είναι εγγυημένες (...) Η Ιταλία ενήργησε με θάρρος και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία ακολουθούν το παράδειγμά μας", υπογραμμίζει.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, εκτιμά στο μεταξύ ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά ζητά απ΄όλους να μειώσουν αυστηρά τις εξόδους τους από το σπίτι.

Αρχικά, η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της Ρώμης προβλεπόταν ότι θα άγγιζε τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάγκη όμως να παρασχεθεί στήριξη τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αύξησε το όλο ποσό κατά ένα τρίτο.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση θεωρεί ότι η δέσμη αυτή δεν επαρκεί ενώ η κυβέρνηση Κόντε δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού, οι ιταλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει ακόμη κορυφωθεί η διάδοση της Covid 19 στην χώρα, ενώ στην Ρώμη ολοκληρώνεται σήμερα η μεταμόρφωση του νοσοκομείου Columbus σε μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στα θύματα της εν λόγω νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.