Δραματική ομιλία Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Δηλώσεις Κούλογλου – Αρβανίτη

Δραματική ομιλία Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Δηλώσεις Κούλογλου – Αρβανίτη

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτέλεσε η καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε συγκινησιακά φορτισμένος εξέφρασε τις ελπίδες τους τόσο για την πορεία του πολέμου, όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μέσω της διαδικασίας αναδείχθηκε την συσπείρωση που έχει δημιουργηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έπειτα από την ρωσική εισβολή. Για την Ε.Ε. το ζήτημα είναι καθαρά γεωπολιτικό και έχει προεκτάσεις σε τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομία και η άμυνα.

Στο documentonews.gr μίλησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης και αναφέρθηκαν στην σημερινή τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου καθώς επίσης την στάση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως προς την Ουκρανία.

Ο κ. Κούλογλου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου δήλωσε: «δεν διέκρινα καμία προσπάθεια πολιτικής τοποθέτησης ή διπλωματικών ανοιγμάτων. Μιλούσε πολύ ανθρώπινα και πρακτικά. Δεν χρησιμοποιούσε μία τυπική γλώσσα πολιτικού. Αυτό είναι ενδιαφέρον. Από την άλλη μεριά, δεν κατάλαβα σε ποια φάση είναι ο πόλεμος και τι ακριβώς θέλει να πετύχει. Δεν πήραμε καμία ιδέα για την στρατηγική που έχει η Ουκρανία σήμερα. Θέλει να διαπραγματευτεί; Αν ναι, με τί όρους;»

Για τον κ. Αρβανίτη η ατμόσφαιρα ήταν «συγκινησιακά φορτισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Ουκρανός πρόεδρος χειροκροτήθηκε. Ουσιαστικά, όμως, χειροκροτήθηκε ο Ουκρανικός λαός που δέχεται την βάρβαρη επίθεση του Πούτιν. Ο ίδιος, δεν έθεσε πολιτικά ζητήματα, νομίζω ότι ήταν καθαρά συγκινησιακή και φορτισμένη η τοποθέτηση του. Αυτό που έχει αξία είναι το ψήφισμα που θα βγει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι ομόφωνο ουσιαστικά, εκτός από πολύ μικρές ομάδες της ακροδεξιάς. Καταδικάζεται η βάρβαρη ρωσική εισβολή που είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν θέματα για μας. Δεν συμφωνούμε με την αντίληψη να ποντάρουμε ιδιαίτερα στο πολεμικό κλίμα. Δηλαδή πρέπει η διπλωματία να παίξει τον ρόλο της. Βεβαίως είναι ξεκάθαρο ότι καταδικάζουμε την πολιτική Πούτιν και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Δηλαδή αυτό το ανελεύθερο καθεστώς που υπάρχει σήμερα στη Ρωσία. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ δύσκολη. Στην προκειμένη περίπτωση βάλλεται ο ουκρανικός λαός και αυτός θα πληρώσει τα σπασμένα, μιας ανταγωνιστικής πολιτικής υπερδυνάμεων στην Ευρώπη. Το δεύτερο θύμα θα είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες και νομίζω ότι για αυτό που πρέπει να παλεύουμε είναι η άμεση απεμπλοκή, άμεση παύση των εχθροπραξιών, επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στις βάσεις τους. Σε καμία περίπτωση να μην δεχθούμε επαναχάραξη συνόρων και να επιμείνουμε ότι καταδικάζουμε ομόφωνα τις εισβολές. Γιατί στην δική μου τη γενιά το μεγάλο θέμα ήταν ένα: η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μπορεί να είναι η αφετηρία για την Ευρώπη να δει τα θέματα των εισβολέων στην Γηραιά Ήπειρο. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και είναι το μοναδικό που έχει στρατεύματα κατοχής.».

Όσο αναφορά την στάση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι «υποστηρίξαμε το κοινό ψήφισμα. Είναι ένα κοινό ψήφισμα που έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις και για αυτές υποβάλλαμε μια σειρά από τροποποιήσεις. Η βασική κατεύθυνση είναι ότι δεν θέλουμε να αξιοποιηθεί αυτό ο τυχοδιωκτισμός του Πούτιν για αύξηση των εξοπλισμών και έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά να αξιοποιηθεί ως αφορμή που θα έχει τη δικής της αυτονομία. Αυτονομία και διπλωματική και αμυντική.»

Ο κ. Αρβανίτης αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά έκανε λόγο για σαφής καταδίκη της Ρωσικής εισβολής από όλες τις πολιτικές ομάδες ακόμη και στην εσωτερική κουβέντα. «Δεν υπάρχει καμία οργάνωση της Αριστεράς που να βλέπει με συμπάθεια την πολιτική Πούτιν. Την θεωρούμε ακροδεξιά πολιτική. Για το εσωτερικό, τους πολίτες. Έχεις διώξεις πολιτικών αντιπάλων, δολοφονίες ανθρώπων, ανελευθερία του Τύπου, διώξεις δημοσιογράφων κλπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter