Δραστηριοποίηση όλων των δημοκρατικών πολιτών

Δραστηριοποίηση όλων των δημοκρατικών πολιτών

Τη Δευτέρα δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία στη χώρα μας. Να διασφαλίσει μέσω του συντάγματός της ότι πολίτες που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι είναι ευάλωτοι στις διακρίσεις θα προστατεύονται.

Αυτός ήταν ο σκοπός της προσθήκης του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας, των χαρακτηριστικών φύλου και της αναπηρίας στο άρθρο 5 παρ. 2 του συντάγματος.

168 βουλευτές είπαν όχι και ακόμη εννέα δήλωσαν παρόντες. Είναι απογοητευτική η εικόνα 177 εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού να αρνούνται τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών συμπολιτών μας χωρίς καμία πειστική αιτιολογία.

Αντίθετα, η προσθήκη των κατηγοριών αυτών στο συγκεκριμένο άρθρο θα διασφάλιζε την εφαρμογή της προστασίας από τις διακρίσεις σε πεδία που νομοθετικά δεν καλύπτονται, όπως επί παραδείγματι της προστασίας από τις διακρίσεις στην παροχή υπηρεσιών και αγαθών, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, την παιδεία και τη στέγαση, ή θα έθετε εκτός πλαισίου θεσμοποιημένες παραβιάσεις δικαιωμάτων όπως η απαγόρευση αιμοδοσίας για τους ΛΟΑΤΚΙ συμπολίτες μας, η απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις για την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική και τον στρατό για τρανς συμπολίτες μας καθώς και το πλήθος παραβιάσεων δικαιωμάτων που υφίστανται τα πρόσωπα με αναπηρία.

Εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός που αυτοπροσδιορίζεται φιλελεύθερος αρνείται την ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης, καθώς η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων βρίσκεται στον πυρήνα του φιλελεύθερου αστικού κράτους δικαίου.

Και, ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτό: προσωπικά μου είναι δύσκολο να φανταστώ έναν φιλελεύθερο πρωθυπουργό οποιασδήποτε χώρας να προάγει τα μέτρα κράτησης για τους πρόσφυγες και γενικότερα να κατεβάζει στο μίνιμουμ τις προστασίες, σε σημείο που να βρίσκονται στα όρια του Διεθνούς Δικαίου ή και να το παραβιάζουν.

Ολα τα παραπάνω μας ανησυχούν και επιτάσσουν τη δραστηριοποίηση όλων των δημοκρατικών πολιτών για την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα μας.

Η Μαρίνα Γαλανού είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter