Δρομοκαΐτειο: Ανεξέλεγκτη η διασπορά του κορονοϊού – Καταγγελίες από το προσωπικό για σοβαρές ελλείψεις

Δρομοκαΐτειο: Ανεξέλεγκτη η διασπορά του κορονοϊού – Καταγγελίες από το προσωπικό για σοβαρές ελλείψεις

Όσο περνάνε οι ώρες η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο γίνεται ανεξέλεγκτη. Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Δρομοκαΐτειο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς σε εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σε υλικά προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Σε ανακοίνωση τους προς την διοίκηση του νοσοκομείου και της υγειονομική περιφέρεια αναφέρουν ότι:

Στις 11.3.2021 η Ψυχογηριατρική κλινική μετατράπηκε -ανεπίσημα- σε κλινική COVID-19, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών μας που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-COV-2. Ωστόσο, από την ενέργεια αυτή προκύπτουν πλείστοι προβληματισμοί καθώς:

• Η αυξημένη ανάγκη παρακολούθησής τους, δεν συνοδεύτηκε από 24ωρη κάλυψη από ειδικευμένο Παθολόγο ή ιατρό συναφούς ειδικότητας για την αντιμετώπιση της SARS-COV-2 λοίμωξης, ούτε από παράλληλη 24ωρη λειτουργία του μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου.

• Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ περιγράφεται για τις κλινικές COVID-19 η αναγκαιότητα για «συγκεκριμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών». Στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ούτε συγκεκριμένο, αφού μέχρι πρότινος, νοσήλευε και εξέταζε μονάχα τους ψυχογηριατρικούς ασθενείς του Νοσοκομείου μας, ούτε εκπαιδευμένο.

Σημειώνουμε όχι μόνο την απουσία ειδικευμένου λοιμωξιολόγου και ειδικής εκπαίδευσης, αλλά και ότι στην παρούσα φάση, την κλινική στελεχώνουν συνάδελφοι ειδικευόμενοι ψυχιατρικής με γνωστική ανεπάρκεια στη διαχείριση ασθενών με λοίμωξη COVID-19 και των επιπλοκών της.

Οι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής του ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας σχετικά με τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών μας καθώς και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μας. Μέχρι εχθές, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο μας 17 ασθενείς Covid (+), 9 ασθενείς Covid (+) έχουν διακομισθεί σε άλλα νοσοκομεία ενώ 1 (μία) ασθενής Covid (+) απεβίωσε. Οι ασθενείς αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι γηριατρικοί (άνω των 65) με ψυχιατρικές και πολλαπλές παθολογικές συννοσηρότητες, ενώ σήμερα προστέθηκαν επιπλέον 11 (έντεκα) από την κλινική οξέων “Σύγγρειο”. Στον παρόντα χρόνο η διασπορά βρίσκεται εν εξελίξει, με σύνολο νοσηλευομένων Covid (+) 28 (είκοσι οκτώ) και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή εξαναγκάζουν τους ασθενείς αυτούς να παραμένουν στο χώρο του νοσοκομείου μας και να μη δύναται η διακομιδή τους στα γενικά νοσοκομεία για άγνωστο χρονικό διάστημα. Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με Covid (+) στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ κρίνονται από όλους μας ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ τόσο για τους ίδιους όσο και για το προσωπικό. Επικαλούμενη εκβιαστικά τη συνείδησή μας, τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και οποιοδήποτε άλλο ηθικολογικό σόφισμα, η Διοίκηση του νοσοκομείου μας προσπάθησε να μας επιβάλλει να εφημερεύσουμε υπό συνθήκες απόλυτης επισφάλειας, καταστρατηγώντας έτσι κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, θέτοντας ταυτοχρόνως τους ασθενείς σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο.

Η ιατρική υποστήριξη ασθενών με Covid (+), οι οποίοι αιφνιδίως μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια, θρομβώσεις και να καταλήξουν, προτείνεται από τη Διοίκηση να γίνεται στις εφημερίες αποκλειστικά από ειδικευόμενους Ψυχιατρικής.

Το έργο με το οποίο επιφορτίζονται ολόκληρα τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, καλείται να το φέρει εις πέρας ένας μη ειδικευμένος γιατρός, και μάλιστα μη συναφούς ειδικότητας για την αντιμετώπιση της εν λόγω λοίμωξης. Η ανάγκη και άλλων ειδικοτήτων για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου αναδεικνύεται και πάλι. Οι Παθολόγοι του νοσοκομείου είναι λιγοστοί (τρεις), εκ των οποίων ένας δεν εφημερεύει αποκλειστικά στο νοσοκομείο μας, ενώ η σύμβαση της μίας γενικής ιατρού λήγει στο άμεσο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών. Τελευταία, βρίσκονται και επιφορτισμένοι με επιπλέον καθήκοντα (π.χ. εμβολιασμούς) περιορίζοντάς τους στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν. Ακόμα, η υποστήριξη που θα μπορούσαμε να παράσχουμε είναι ελλιπέστατη, καθώς λείπει ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και η απαραίτητη εκπαίδευση. Οι ασθενείς αυτοί χρήζουν καθημερινούς τακτικούς εξειδικευμένους ελέγχους, με το ενδεχόμενο της κατεπείγουσας παρέμβασης να είναι μόνιμα παρόν. Στο νοσοκομείο μας, τα αιματολογικά – μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια λειτουργούν μόνο κατά τις πρωινές ώρες, ενώ δεν υπάρχει μηχάνημα αερίων ή αξονικός τομογράφος. Κανένα νοσοκομείο δε θα αναλάμβανε ασθενείς υπό αυτές τις συνθήκες.

Σημειώνεται ότι απουσιάζει η δυνατότητα μοριακού (PCR) ελέγχου στο σύνολο των εισαγωγών, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ευοδώνεται συνεχώς η διασπορά της νόσου εντός του νοσοκομείου. Επιπροσθέτως ανεπαρκείς είναι οι ποσότητες σε:

• στολές με μακριά μανίκια non-woven ενισχυμένες,
• γυαλιά οφθαλμικής προστασίας,
• ασπίδες προστασίας προσώπου και
• μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/FFP3/Ν95/ΚΝ95) για τη προφύλαξη του προσωπικού και τη μη διασπορά της νόσου.

Ζητούμε από την Διοίκηση του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο να εξασφαλίσει τα απολύτως αυτονόητα για την καλή έκβαση των ασθενών μας και την προστασία μας, τουτέστιν:

1. 24ωρη κάλυψη του νοσοκομείου με ενεργή εφημερία από ειδικευμένο Παθολόγο ή συναφούς ειδικότητας Ιατρό για την αντιμετώπιση της SARS-COV-2 λοίμωξης με πρόσληψη
προσωπικού εφόσον το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί,

2. 24ωρη λειτουργία των αιματολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων,

3. Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση με πλήρωμα με 2 διασώστες,

4. Άμεσος εξοπλισμός με όλα τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα (παροχή O2, στολές προστασίας, μηχανήματα αερίων, μάσκες, αξονικός τομογράφος κλπ), σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων, και

5. Γραπτή επίσημη απάντηση και δέσμευση στα ανωτέρω. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω αναμένουμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αρνούμαστε συλλογικά να συμμετέχουμε στον πρόχειρο σχεδιασμό και στο ασύντακτο άνοιγμα και λειτουργία Covid κλινικής, όπως η Διοίκηση του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο προτείνει.

ΠΟΕΔΗΝ: Στο Δρομοκαΐτειο η διασπορά είναι πια ανεξέλεγκτη

Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 40 ασθενείς θετικοί και πάνω από 50 ασθενείς είναι ύποπτα κρούσματα. Στο γηριοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου υπάρχουν 27 θετικοί ασθενείς εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε Γενικά Νοσοκομεία αναφοράς με σοβαρά συμπτώματα και μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Διαβάστε επίσης: Παρατημένο στην τύχη του το Δρομοκαΐτειο: «Ήταν τέσσερις μέρες χωρίς γιατρό»

Επίσης σε ένα τμήμα εισαγωγών οξέων περιστατικών βρέθηκαν 11 ασθενείς θετικοί και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί πια σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο.

Το Γηροψυχιατρικό τμήμα νοσηλεύει 29 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό με σοβαρή παθολογική και ψυχιατρική συμπτωματολογία. «Πολλοί εκ των νοσηλευόμενων είναι διεγερτικοί και καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους και συνυπάρχουν με ασθενείς που πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή. Παλεύει πολλές φορές το Νοσηλευτικό Προσωπικό με τους
ασθενείς με κίνδυνο να κολλήσουν τη νόσο.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι απόγευμα – νύχτα δεν υπάρχει στο νοσοκομείο παθολόγος, ούτε λειτουργούν εργαστήρια, ενώ δεν υπάρχει ψυχίατρος στο τμήμα. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. «Με μια ποδιά τσιγαρόχαρτο παλεύουν οι λιγοστοί νοσηλευτές (τρεις τη βάρδια), να τα βγάλουν πέρα χωρίς στολές υψηλής προστασίας» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ σε ασθενείς και προσωπικό.

«Οι ασθενείς με κορονοϊό που είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στα Γενικά Νοσοκομεία. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς. Θα ζητήσουμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Την Δευτέρα 22/03/2021 και ώρα 8:30πμ. έξω από την πύλη του Γηροψυχιατρικού τμήματος κορωνοϊού, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου»  καταλήγει το σωματείο.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

29/01/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter