DW για Γαλλία: Πώς γλίτωσε η Λεωφόρος των Ηλυσίων από τις ταραχές

DW για Γαλλία: Πώς γλίτωσε η Λεωφόρος των Ηλυσίων από τις ταραχές

Τα πρώτα δείγματα εκτόνωσης της οργής των νέων μετά το θάνατο του Ναχέλ από αστυνομικά πυρά άρχισαν να γίνονται αισθητά στην χθεσινή, πέμπτη συνεχή νύχτα των ταραχών.

Παρά τη γενική εντύπωση περί σταδιακής εκτόνωσης ίσως να είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Χθεσινά γεγονότα έδειξαν το πέρασμα της οργής σε νέα επίπεδα, με ξεπέρασμα νέας κόκκινης γραμμής: Ο δήμαρχος του παρισινού προαστίου Λαΐ λε Ροζ (L’Haÿ-les-Roses) Βενσάν Ζανμπρέν, αγωνιώντας για το δημαρχείο του, που είχε δεχθεί επιθέσεις, κοιμήθηκε χθες στο γραφείο του. Οι ταραξίες όμως προτίμησαν να επιτεθούν στο σπίτι του, σπάζοντας με αυτοκίνητο-κριό την πύλη του κήπου και βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητο, με το οποίο εισέβαλαν, αλλά και στο αυτοκίνητο του δημάρχου. Τρομοκρατημένη η γυναίκα και τα δύο ανήλικα παιδιά προσπάθησαν να διαφύγουν από την πίσω αυλή, κυνηγήθηκαν όμως με την εκσφενδόνιση μικρών εκρηκτικών μηχανισμών με πυροτεχνικό μίγμα, ονόματι «mortiers d’artifice», που αποτελούν και το νέο όπλο κατά των αστυνομικών. Η γυναίκα και το ένα παιδί κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ο δήμαρχος μίλησε για χωρίς προηγούμενο «φρίκη» και «αίσχος».

«Γλίτωσε» η Λεωφόρος των Ηλυσίων

Αλλά και η παρισινή Λεωφόρος των Ηλυσίων πέρασε στιγμές αγωνίας χθες. Προφανώς το κάλεσμα πολλών «να σταματήσουν να καίνε τα προάστιά τους», έγινε κατανοητό και θέλησαν να στραφούν εκεί που κτυπάει η καρδιά της πρωτεύουσας, στις Champs Elysées. Από το απόγευμα έδιναν ραντεβού στη Λεωφόρο μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. 400 αστυνομικοί όμως, προφύλαξαν τελικά τη Λεωφόρο από την έφοδο των νεαρών, που κατέληξαν να παίζουν κρυφτό πάνω-κάτω με τους αστυνομικούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Ντυπόν Μορέτι, ανήγγειλε νέα μέτρα για τη διερεύνηση της ανωνυμίας στα εν λόγω κοινωνικά δίκτυα, ώστε να εντοπίζονται οι οργανωτές τέτοιου είδους ενεργειών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter