DW: Στα άκρα οι σχέσεις Ερντογάν και Τσαβούσουγλου – Διαψεύδει η Άγκυρα

DW: Στα άκρα οι σχέσεις Ερντογάν και Τσαβούσουγλου – Διαψεύδει η Άγκυρα

«Ηλεκτρισμένο» φέρεται να είναι το κλίμα ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle που αναφέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης τους προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με τη DW, φέρεται να απείλησε ανοιχτά με παραίτηση τον Τούρκο πρόεδρο. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την Άγκυρα, αλλά η Deutsche Welle αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Ερντογάν ώστε τον ενημερώσει πως αν όντως κηρύξει τους πρέσβεις ανεπιθύμητους, θα εγκατέλειπε το πόστο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο «σουλτάνος», μάλιστα, φέρεται να ήταν ανένδοτος και συμφώνησαν ώστε να συζητήσουν από κοντά κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, ακολούθησαν επαφές της τουρκικής προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών με τις πρεσβείες με μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

 

Η απάντηση της Άγκυρας

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, απαντώντας στην είδηση της Deutsche Welle, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «δεν δίνετε μόνο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».

Μάλιστα, διέψευσε την είδηση της τουρκικής υπηρεσίας της DW ότι «ο Τσαβούσογλου είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να φύγω από το υπουργείο, μετά τη δήλωση για persona non grata». Όπως ισχυρίστηκε: «Ο υπουργός των Εξωτερικών μας διέψευσε αυτήν τη δήθεν είδηση xθες το βράδυ. Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να είστε δημοσιογράφοι, θα αποσύρατε αυτές τις ειδήσεις και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν μεταδίδετε μόνο “ψευδείς ειδήσεις”, δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter