Δώδεκα οι τραυματίες από την έκρηξη στα κατεχόμενα (Video & Photos)

Δώδεκα οι τραυματίες από την έκρηξη στα κατεχόμενα  (Video & Photos)

Σε 12 ανέρχονται τελικά οι τραυματίες από τις συνεχόμενες εκρήξεις στο διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, κοντά στην Κλεπίνη, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

 Οι εννέα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και έφυγαν από το νοσοκομείο ενώ τρεις ελαφρά τραυματίες κρατήθηκαν για παρακολούθηση και αναμένεται να απολυθούν εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο Ερσί Τατάρ.

Κάποιοι από τους τραυματίες, είπε ο Τατάρ, είναι κάτοικοι της περιοχής και κάποιοι τουρίστες. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν απώλειες ή τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών, απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία απώλειας ζωής από το περιστατικό και πως δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κανένας τραυματισμένος στρατιώτης.

Ο κ. Τατάρ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε επίσης ότι ομάδα ειδικών από την Άγκυρα έρχεται στα κατεχόμενα για να διεξαγάγει τις δικές της τεχνικές έρευνες ενώ ήδη γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν τις αλυσιδωτές εκρήξεις. Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι έκτασης 200 στρεμμάτων και πως η πυρκαγιά, που ξέσπασε μετά τις εκρήξεις, δεν εξαπλώθηκε λόγω του ότι η περιοχή δεν είναι δασική.

Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο διαχείρισης κρίσεων το οποίο βρίσκεται στο «δημαρχείο» του Αγίου Επίκτητου Κερύνειας, είπε ο Ερσίν Τατάρ, και χειρίζεται το περιστατικό που «είναι σοβαρό και θα πρέπει να τύχει χειρισμού με σοβαρότητα».

Εξηγώντας τα γεγονότα ο κ. Τατάρ είπε ότι γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα, για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, σημειώθηκαν συνεχόμενες εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται σε τμήμα της εγκατάστασης του διοικητηρίου λόχου πυρομαχικών στην περιοχή της Κλεπίνης. Αμέσως, πρόσθεσε, ανέλαβαν δράση οι αρμόδιοι του τουρκικού στρατού, της «αστυνομίας», της «πολιτικής άμυνας» και της «πυροσβεστικής».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στην περιοχή, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό θα το ελέγξουν οι ειδικοί από την Άγκυρα, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να πρόκειται περί σαμποτάζ, απάντησε ότι οι έρευνες και οι εξετάσεις συνεχίζονται, αλλά μέχρι στιγμής τέτοιο στοιχείο δεν έχει προκύψει.

Κληθείς να σχολιάσει ότι μια τέτοια στρατιωτική εγκατάσταση είναι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι, όταν η αποθήκη είχε τοποθετηθεί εκεί, η περιοχή δεν ήταν οικιστική και πως όλα θα αξιολογηθούν μετά από αυτό το συμβάν.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις υπερίπτανται drones, όπως μεταδίδουν τ/κ ιστοσελίδες, ενώ η «αστυνομία» άνοιξε κάποιους δρόμους για την οδική κυκλοφορία.

Η ένωση Τ/κ γιατρών σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πως τα θραύσματα πυρομαχικών που έχουν εκτοξευθεί λόγω της έκρηξης, ενδεχόμενα να περιέχουν αέριο, χημικές βλαβερές ουσίες και συστήνει στους πολίτες να μην τα αγγίζουν. Ατομα με αναπνευστικά προβλήματα που βρίσκονται στην περιοχή καλούνται να φορούν μάσκα ή και να απομακρυνθούν.

Ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις στο «δημαρχείο» του Αγίου Επίκτητου Κερύνειας, όπου έχει στηθεί το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, κάλεσε τον κόσμο της περιοχής που έχει επηρεαστεί να μην αφήσει τα παιδιά να βγουν έξω και επέστησε σε όλους την προσοχή να μην έρθουν σε επαφή με κομμάτια πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί λόγω της έκρηξης.

Διέψευσε επίσης πληροφορίες ότι εκκενώθηκε το ξενοδοχείο Ακαπούλκο που βρίσκεται στην περιοχή και υπέστη ζημιές από τις εκρήξεις. Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, τουρίστες που διέμεναν εκεί και έπρεπε να φύγουν για να μην χάσουν τις πτήσεις τους, μετακινήθηκαν οργανωμένα προς το αεροδρόμιο.

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής ξενύχτησαν έξω από τα σπίτια τους ή εγκατέλειψαν την περιοχή λόγω των εκρήξεων, ενώ στο εν λόγω ξενοδοχείο επανήλθαν οι φυσιολογικοί ρυθμοί παρότι υπάρχουν σπασμένα τζάμια και άλλες μικρές υλικές ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter