«Δώρο» Θεοδωρικάκου στην Εκκλησία σε βάρος των Δήμων

«Δώρο» Θεοδωρικάκου στην Εκκλησία σε βάρος των Δήμων

Με μια διάταξη που έβγαλε από το… τσεπάκι του την τελευταία στιγμή και σε άσχετο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κλείνει το μάτι στην Εκκλησία αφήνοντας στην τύχη τους τους Δήμους, στερώντας τους ετησίως αρκετές χιλιάδες ευρώ καθαρών εσόδων.

Τι έκανε λοιπόν; Στο άρθρο 48 του υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο απουσίαζε μάλιστα από το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί στη διαβούλευση, προβλέπεται ότι η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία. Άπαγορεύεται έτσι ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, η απώλεια θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

Ήδη εκ της ΚΕΔΕ παρατηρείται έντονη αντίδραση για την επίμαχη διάταξη, με φωνές να ζητούν την κατάργησή της.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter