Δυναμική κινητοποίηση από τους επιχειρηματίες της εστίασης για τα μέτρα

Δυναμική κινητοποίηση από τους επιχειρηματίες της εστίασης για τα μέτρα

Δυναμική κινητοποίηση ετοιμάζουν για την Τρίτη 16 Νοεμβρίου οι επιχειρηματίες της εστίασης αντιδρώντας στα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο και αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Κουράσης ανέφερε πως «ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης θα ακολουθήσει, ακόμη και οι εργαζόμενοι θα παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πρέπει με κάποιο τρόπο να διαμαρτυρηθούμε, να διαδηλώσουμε. Είναι καλύτερο μία μέρα να κλείσει ένα μαγαζί, να δείξει ότι διαμαρτύρεται, ότι τα μέτρα στήριξης είναι ανύπαρκτα, παρά να κάθεται και να περιμένει υπομονετικά το κλείσιμο», είπε ο κ. Κουράσης.

Η κυβέρνηση παίρνει απόφαση να επισκέπτονται τις επιχειρήσεις μας μόνο εμβολιασμένοι, μειώνεται η δεξαμενή των πελατών μας», συνέχισε, «φάνηκε το Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα, υπάρχει μείωση τζίρου 50%-60% ήδη. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου οι εμβολιασμένοι είναι κάτω από 50%, άρα εκεί οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα… μιλάμε για στήριξη των επιχειρήσεων».

Υπογράμμισε ότι «με αίσθημα υπευθυνότητας τηρούμε και θα τηρήσουμε τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Είμαστε πολύ πειθαρχημένος κλάδος, 90.000 έλεγχοι το Σαββατοκύριακο έδειξαν πολύ μικρή παραβατικότητα» αλλά παράλληλα «ζητάμε μέτρα στήριξης έμπρακτα»:

– επαναφορά της αναστολής συμβάσεων εργασίας, γιατί μία επιχείρηση με προσωπικό π.χ. 10 άτομα, με μείωση τζίρου πώς θα τα απασχολεί; Πρέπει να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, μόνο με την αναστολή μπορούν να διατηρηθούν
-χρηματοδότηση του κλάδου, αντίστοιχη της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέχρι τώρα έχει στηριχθεί μόνο 30% του κλάδου.
-μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής των μέχρι τώρα επιστρεπτέων, που κανονικά ξεκινούν τον Ιανουάριο, μήνα που θα είναι με πολύ μικρό τζίρο για τις επιχειρήσεις
-μετατροπή σε «μη επιστρεπτέες» για κάποιες επιχειρήσεις
-επιδότηση ενοικίου
-απαλλαγή από δημοτικά τέλη
-μείωση του ΦΠΑ στο 6%

Σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ σκληρά τα πρόστιμα που προβλέπονται, καθώς «5.000 ευρώ πρόστιμο και 15 ημέρες κλειστά ισοδυναμεί με κλείσιμο της επιχείρησης … τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο συνετισμού, όχι εξόντωσης».

«Το μέλημά μας είναι η λήξη της πανδημίας να μας βρει όλους ζωντανούς επιχειρηματικά. Μία πανδημία που φαίνεται σήμερα να έχει μία πολύ ισχυρή δυναμική, θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους διατήρησης των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων ζωντανών μέχρι τότε. Αυτό ζητάμε, τίποτα περισσότερο», τόνισε ο κ. Κουράσης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) έχει καλέσει τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να προβούν σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων την επόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια μέρα θα επιδοθεί ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00, με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας να γίνεται μία ώρα νωρίτερα, στις 11.00, στο Σύνταγμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter