Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών εάν δεν αποστρατικοποιηθούν»

Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών εάν δεν αποστρατικοποιηθούν»

Συνεχίζει την προκλητική στάση η Τουρκία, αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο σύντομα, «θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».

Μάλιστα, δήλωσε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για «ειλικρινείς προσπάθειες» της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού «προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, οι οποίες «έχουν υπονομευτεί από τις υπερβολικές απαιτήσεις» της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δήλωσε την ικανοποίησή του για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει σε διαδικασία αποκλιμάκωσης.

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter