Δύο αιώνες μυθ-Ιστορία – Επανάσταση και εκκλησία

Δύο αιώνες μυθ-Ιστορία – Επανάσταση και εκκλησία

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου μαζί με το Documento

Νέα σειρά ιστορικού ενδιαφέροντος εγκαινιάζει την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου το Documento. Καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στον προβληματισμό επ’ αφορμή της επετείου και να συνεισφέρουμε στην κατανόηση πλευρών της ιστορίας μας που μένουν στη σκιά, αποσιωπούνται ή παραφράζονται.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς που θα το βρείτε μαζί με το Documento την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου τιτλοφορείται «Επανάσταση και εκκλησία».

1821 και εκκλησία. Μια δύσκολη εξίσωση. Μετράει αιώνες πλέον. Η έκβαση της επανάστασης έκρινε αυτόχρημα και τη λύση της. Τα μέρη της εξίσωσης απλώνονται στον χρόνο. Προεπαναστατικά, ρασοφόροι αντιδρούσαν στον Διαφωτισμό, άλλοι, ελάχιστοι, τον υπηρετούσαν, παράλληλα περιπλανώμενοι καλόγεροι έβγαζαν πύρινους λόγους ξεσηκώνοντας τους ραγιάδες. Με την έκρηξη της επανάστασης το πατριαρχείο διαισθάνθηκε την οθωμανική εκδίκηση ενώ το ιερατείο αντιλήφθηκε τις προσόδους που θα χάσει και γι’ αυτό συμπαρατάχτηκε με τους κοτζαμπάσηδες. Από την άλλη, λαϊκοί ηγέτες όπως ο ηρωικός Παπαφλέσσας και άλλοι χαμηλόβαθμοι ιερωμένοι έδωσαν το αίμα τους στον ξεσηκωμό. 

Έπειτα, μετεπαναστατικά, για τη συγκρότηση του βασιλείου ο ρόλος της βυζαντινογέννητης εκκλησίας ήταν κομβικής σημασίας (Βυζάντιο = στέμμα) για την αποδοχή και την εδραίωσή του. Η εκκλησία ενδύθηκε έτσι την αίγλη της, έχτισε την εξουσία της, τους μύθους της και νομιμοποιήθηκε η παρεμβολή της στην κοσμική πολιτική. Η λύση που δόθηκε στην εξίσωση ήταν ρασοφόρα…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter